Fostul premier Romano Prodi, propus pentru presedintia Italiei

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 08:16
1035 citiri
Fostul premier Romano Prodi, propus pentru presedintia Italiei

Fostul premier italian Romano Prodi a fost propus cu insistenta la acest sfarsit de saptamana pentru a-l succeda pe presedintele Giorgio Napolitano, in contextul alegerilor care se vor desfasura in aceasta saptamana in Parlamentul italian, relateaza AFP.

"Consider intolerabil ca anumite persoane isi pot imagina ca Prodi poate fi exclus" din randul posibililor candidati, a afirmat Nichi Vendola, conducator influent al stangii, referindu-se la declaratiile lui Silvio Berlusconi din timpul unei manifestatii la Bari (sudul Italiei), potrivit carora "daca va fi el, mai bine sa plece toti in strainatate".

Liderul dreptei il considera pe Prodi, care l-a invins de doua ori in alegerile legislative, ca cel mai mare adversar al sau, dorind cu orice pret sa impiedice centrul-stanga (ultramajoritar in randul marilor electori care vor alege noul presedinte) sa-l aleaga.

Numele fostului presedinte al Comisiei Europene, "parintele fondator" al monedei euro, figureaza totodata printre cele zece personalitati selectate de contestatarii eurosceptici ai Miscarii 5 Stele, condusa de fostul actor Beppe Grillo.

M5S a organizat un vot on-line sambata la care au participat cele 48.000 de persoane inscrise, care si-au exprimat preferinta indeosebi pentru Prodi, alaturi de alte personalitati ca Stefano Rodota sau directorul fundatiei Emergencz Gino Strada. Un alt vor pe internet este prevazut pentru luni, pentru departajare.

Pledoaria lui Vendola, aliat liderului centrului-stanga Pier Luigi Bersani, implicat in dificilele negocieri cu PdL-ul lui Berlusconi, pentru a gasi o figura prezidentiala de consens, a declansat reactii ostile din partea taberei lui Berlusconi.

"Este numele care accentueaza divizarea, trebuie un garant (al Constitutiei), nu un conducator politic antagonic unei parti relevante a tarii, reprezentata de PdL", a apreciat un apropiat al lui Berlusconi, Maurizio Sacconi.

"Bersani si Vendola vor un ?contrafort?, ei intentioneaza sa ofenseze zece milioane de italieni care au ales coalitia lui Berlusconi, care ar fi exclus din cele mai inalte functii din stat", a adaugat Daniele Capezzone, un alt membru important al PdL.

Centrul-stanga, care de la alegerile legislative de la sfarsitul lunii februarie dispune de majoritate absoluta in Camera Deputatilor dar nu si in Senat, unde se afla aproape la egalitate cu M5S si dreapta, si-a adjudecat presedintiile celor doua camere.

"Vetourile impotriva lui Prodi ar fi inacceptabile atat pentru dreapta cat si pentru stanga, tinand cont de profilul sau international de prim rang", a raspuns Graziano Delrio, un membru de rang inalt al PD, subliniind ca "presedintele a devenit institutia care garanteaza credibilitatea Italiei, din cauza neincrederii generalizate in clasa noastra politica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romano Prodi presedinte Italia, #Romano Prodi premier Italia, #alegeri prezidentiale Italia , #Italia