Franta si Italia, in vizorul Comisiei Europene. Cheltuiesc cam mult

Marti, 03 Iunie 2014, ora 12:35
1525 citiri
Franta si Italia, in vizorul Comisiei Europene. Cheltuiesc cam mult

Comisia Europeana a solicitat Frantei si Italiei sa-si mentina angajamentele de reducere a cheltuielilor publice in timp ce isi reformeaza economiile, transmite Reuters.

In recomandarile sale anuale de politica economica a statelor membre, Comisia Europeana a incercat sa gaseasca un echilibru intre solicitarile de reducere a cheltuielilor bugetare si stimularea economiei fragile, intr-o perioada in care rata somajului este la un nivel record.

Echilibrul este important, deoarece UE trebuie sa confirme credibilitatea recentelor reglementari bugetare mai dure si, in acelasi timp, trebuie sa raspunda avansului partidelor extremiste, observat la alegerile pentru Parlamentul European.

Franta, a carei economie a crescut extrem de lent in ultimii doi ani, este un exemplu al dificultatilor cu care se confrunta multe guverne, care implementeaza reforme structurale nepopulare in privinta pietei muncii si a sistemului de pensii si mentin un control strict al cheltuielilor publice.

Pentru prima data in istoria Frantei, la alegerile europarlamentare, un partid de extrema dreapta, Frontul National, a castigat alegerile la nivel national, cu 25% din voturi. Partidul Socialist al presedintelui Francois Hollande a obtinut doar locul trei, dupa Partidul Conservator. Rezultatele slabe, care afecteaza adoptarea unor reforme nepopulare, are de asemenea implicatii negative pentru ratingul de credit al Frantei, a avertizat agentia de evaluare financiara Moody's.

Presedintele Francois Hollande a promis in timpul campaniei electorale ca va adopta masuri pentru scaderea somajului, care atingea 10,2% la sfarsitul lui 2013.

Francois Hollande a prezentat, in 14 ianuarie, detaliile 'Pactului de responsabilitate', promitand o scadere a taxelor percepute companiilor in schimbul crearii de noi locuri de munca, in paralel cu noi reduceri de cheltuieli bugetare. Concret, el a propus reduceri progresive de taxe prin care societatile private vor realiza economii de circa 30 de miliarde de euro pana in anul 2017.

Dar taxele mai scazute inseamna venituri mai scazute, intr-o perioada in care Parisul trebuie sa-si reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana la sfarsitul lui 2015. Deja Franta a obtinut o prelungire cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului si este greu de crezut ca va mai fi extins termenul limita.

Comisia Europeana a apreciat ca Franta inca mai are timp sa adopte masuri pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a deficitului, dar a cerut mai multe detalii privind modul in care va fi acesta diminuat pana in 2015.

Italia pare sa fie intr-o pozitie mai solida decat Franta in privinta implementarii reformelor, deoarece partidului premierului Matteo Renzi a castigat alegerile europarlamentare. Acest eveniment, combinat cu asteptarile pietei referitoare la deciziile BCE de saptamana acesta, a dus la scaderea costurilor de imprumut pentru Italia la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

Totusi, Comisia Europeana a cerut Italiei "sa intareasca masurile bugetare din acest an, mai ales pentru reducerea datoriei". Recent, Renzi si-a reafirmat opozitia fata de o politica europeana axata exclusiv pe austeritate, subliniind, totodata, ca Italia intelege sa-si respecte obligatiile in materie de deficit si de datorie publica.

"O Europa cladita pe rigoare si ghidata de o viziune ingusta nu are viitor", a explicat oficialul italian. Datoria Italiei este a doua cea mai ridicata din Europa, de 135% din PIB, afectand increderea investitorilor.

#control cheltuieli publice Franta, #cheltuieli publice Italia, #comisia europeana , #Italia