Guvernul italian accepta sa reduca deficitul si datoria

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:52
2713 citiri
Guvernul italian accepta sa reduca deficitul si datoria
Foto: CC0 Creative Commons

Guvernul Italiei va cauta sa reduca datoria tarii in urmatorii trei ani si sa scada deficitul dupa 2019, a anuntat premierul Giuseppe Conte, in urma unei intalniri cu ministrii, atenuand temerile privind politica fiscala a celei de-a treia economii a zonei euro.

Saptamana trecuta, Executivul italian a stabilit o tinta de deficit de 2,4% din PIB in perioada 2019 - 2021, sfidand Bruxelles-ul si trecand peste propunerea ministrului Economiei, Giovanni Tria. Pietele financiare spera ca Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o tinta de deficit de pana la 2% din PIB anul viitor, in timp ce coalitia dorea un deficit peste acest nivel, pentru a-si indeplini promisiunile electorale, transmite Reuters.

Decizia autoritatilor de la Roma a provocat turbulente pe pietele financiare, randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene cu scadenta la zece ani au urcat cu 11 de puncte de baza, la 3,40%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani si jumatate, in timp ce actiunile bancilor au scazut semnificativ. Miercuri, Bursa de la Milano a inchis in crestere cu 0,9%, dupa declaratia premierului italian privind deficitul si datoria.

Insa, miercuri, Conte le-a spus jurnalistilor ca Executivul italian a decis sa-si ajusteze tintele, deficitul urmand sa scada la 2,1% din PIB in 2020 si la 1,8% din PIB in 2021, in timp ce datoria ar urma sa scada cu aproximativ patru puncte procentuale in urmatorii trei ani, ajungand in jur de 126,5% din PIB pana in 2021.

In prezent, datoria publica a Italiei se situeaza la 131% din PIB, al doilea cel mai ridicat nivel din zona euro, dupa Grecia.

De asemenea, premierul italian a anuntat ca politica fiscala expansionista va continua, dar cheltuielile vor fi tinute sub control.

#datorii italia, #deficit Italia , #Italia