Guvernul italian vrea liberalizarea treptata a sectoarelor cheie, pentru crestere economica

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 11:20
1255 citiri
Guvernul italian vrea liberalizarea treptata a sectoarelor cheie, pentru crestere economica

Premierul italian Mario Monti vrea sa implementeze mai multe masuri de liberalizare pentru sustinerea concurentei in sectoare cheie ale economiei si industriei, pentru a intari cresterea economica, vizand in principal reducerea privilegiilor pentru companiile dominante, transmite Reuters.

Masurile de liberalizare vor fi introduse intr-un pachet de reforme privind cresterea economica. Autoritatile de la Roma au adoptat in decembrie un program de austeritate de urgenta de 33 miliarde euro, incercand sa recastige increderea pietelor financiare in finantele publice ale Italiei, pentru a reduce costurile legate de datoria de stat.

Passera: Masurile de liberalizare vor fi introduse treptat

"Vrem sa creem mai mult loc pentru concurenta bazata pe merite, in diverse sectoare. Asta implica reducerea protectiei si impiedicarea modalitatilor prin care sectoarele industriei incearca sa creeze avantaje pentru cei din interior, in detrimentul celor din exterior", a declarat Monti intr-un interviu la televiziunea Rai.

Ministrul Industriei, Corrado Passera, a declarat ca masurile de liberalizare vor fi introduse treptat, pe parcursul a cateva luni, si vor acoperi numeroase sectoare ale economiei.

"Vom lua masuri in fiecare sector: gaze, energie, comert, transporturi, profesii. Fiecare pas va fi orientat catre asigurarea unei cresteri economice mai suistenabile", a declarat Passera intr-un interviu publicat duminica de Corriere della Sera.

Consiliul concurentei din Italia a prezentat o lista cu mai multe propuneri de liberalizare, inclusiv desprinderea bancii Postei de principalul operator de servicii postale, privatizarea unor servicii locale si favorizarea operatorilor independenti in sectorul energetic.

Costurile de imprumt ale Italiei au urcat la 7% in vara anului trecut

Italia, a treia mare economie din zona euro, a fost cuprinsa in vara anului trecut de criza datoriilor de stat, costurile de imprumut ale statului urcand la pragul critic de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung, nivel la care Irlanda, Grecia si Portugalia au solicitat ajutor de la FMI si Comisia Europeana.

Recesiunea preconizata in acest an va face si mai dificla gestionarea datoriei de stat, iar in acest context guvernul vrea sa ia numeroase masuri pentru promovarea cresterii economice si consolidarea competitivitatii.

Monti, tehnocratul desemnat anul trecut sa scoata Italia din criza dupa demisia premierului Silvio Berlusconi, vrea un raspuns "unit" al zonei euro la criza si militeaza pentru coordonarea strategiilor de crestere economica.

Apreciat de Angela merkel si Nicolas Sarkozy, Monti se va intalni miercuri la Berlin pentru discutii cu cancelarul german si il va primi la sfarsitul saptamanii viitoare la Roma pe presedintele Frantei.

Passera a declarat ca Italia va promova, intre liderii europeni, consolidarea puterii si prerogativelor Bancii Centrale Europene in privinta garantarii lichiditatii si stabilitatii economice.

Germania se opune ideii ca BCE ar trebui sa-si asume un rol mai agresiv in combaterea crizei datoriilor de stat, optand in schimb pentru solutii politice.

#Monti liberalizarea sectoarelor cheie, #masuri anticriza Italia , #Italia