Italia a intrat in recesiune

Miercuri, 06 August 2014, ora 15:30
1660 citiri
Italia a intrat in recesiune

PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,2% in trimestrul doi din 2014, comparativ cu declinul de 0,1% din precedentele trei luni, determinand intrarea in recesiune a celei de-a treia economii din zona euro, arata datele preliminare publicate miercuri Institutul National de Statistica (Istat), transmite Bloomberg.

Datele i-au luat prin surprindere pe analisti, care se asteptau la o crestere de 0,1%. In ritm anual, economia Italiei a inregistrat o scadere de 0,3% in perioada aprilie-iunie 2014.

In conditiile in care rata somajului in randul tinerilor depaseste 40% iar datoria externa se ridica la aproximativ 2.000 miliarde de euro, premierul Matteo Renzi este presat sa adopte masuri pentru revenirea pe crestere a economiei.

Recesiunea ar putea afecta planurile lui Matteo Renzi de a reduce deficitul la 2,6% din PIB anul acesta si de a incepe reducerea datoriei, a doua cea mai ridicata din Europa.

"In actualele conditii si estimand un ritm de crestere mai realist, de 0,3%, Guvernul de la Roma va trebui sa gaseasca cel putin 15-16 miliarde de euro pentru a realiza obiectivul de reducere a deficitului la 2,6% din PIB anul acesta", a apreciat Wolfango Piccoli, director la compania londoneza Teneo Intelligence.

Luna trecuta, Banca Centrala a Italiei a inrautatit estimarea de crestere a economiei in acest an la 0,2%, in timp ce Guvernul se asteapta la un avans de 0,8%.

Desi in trimestrul trei ar urma sa se inregistreze o redresare modesta a cheltuielilor de consum si a investitiilor, economia italiana si sectorul bancar sunt printre cele mai expuse la Rusia, a apreciat Riccardo Barbieri, economist la Mizuho International Plc, in Londra.

Directorul Bank Austria, divizia UniCredit din Europa Centrala si de Est, Gianni Franco Papa, avertiza recent ca impunerea de sanctiuni mai dure impotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit.

"Respectam deciziile UE si ne vom conforma acestor decizii. Insa daca vor fi impuse restrictii mai dure acest lucru va avea cu siguranta un impact asupra operatiunilor noastre cat si asupra Europei in ansamblu. Rusia este o piata foarte importanta" a adaugat oficialul UniCredit.

Principalele banci italiene, Intesa Sanpaolo si UniCredit, sunt prezente pe piata din Romania.

#recesiune Italia, #PIB Italia, #economie italia , #Italia