Italia ameninta din ce in ce mai tare Europa

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 14:49
1493 citiri
Italia ameninta din ce in ce mai tare Europa
Silvio Berlusconi / SURSA: reuters

Situatia din Italia este departe de a fi calma, chiar daca premierul Berlusconi a facut pasul inapoi, renuntand la functia de prim ministru. Cu o rata de imprumut in continua crestere si panica pe pietele internationale, Italia devine o amenintare din ce in ce mai mare pentru Europa.

Nivelul ratei de imprumut a Italiei a ajuns la o cifra record de 7,4%, fapt ce reflecta neincrederea investitorilor cu privire la capacitatea Romei de a stabiliza situatia din tara, potrivit The Guardian.

Gravitatea situatiei din Italia se vede in reactiile pietelor care, desi au deschis in crestere, au inceput sa scada abrupt la scurt timp de la inceputul zilei. Simpla renuntare a lui Silvio Berlusconi la putere nu a fost de ajuns pentru a aduce calmul.

Trei motive ale caderii pietelor

Jurnalistii de la The Guardian au identificat trei motive pentru care reactia pietelor este nefavorabila:

1. Incertitudinea politica. Berlusconi a promis ca pleaca, dar nu s-a dat la o parte, pledand pentru alegeri anticipate, lucru care ar prelungi prea mult incertitudinea politica de la Roma si ar incetini semnificativ lupta impotriva crizei datoriilor.

2. Confuzia din Europa. Intelegerea liderilor europeni de a mari capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) pare din ce in ce mai putin credibila, din cauza lipsei investitorilor care sa cumpere obligatiuni ale fondului.

3.Pozitia financiara a Italiei. Datoria suverana se apropie de 2 trilioane, adica 120% din PIB, suma prea mare pentru puterea unui fond de salvare.

Cea mai buna solutie pe care ar putea sa o ia Roma ar fi crearea unui guvern de uniune care sa poata domoli criza datoriilor si sa puna punct instabilitatii. Alegerile anticipate nu ar face decat sa mareasca temerile investitorilor din cauza naturii legilor electorale din Italia, care ii permit castigatorului sa nu aiba majoritate in ambele camere ale parlamentului.

Acest lucru ar face administrarea crizei aproape imposibila, pentru ca textele trebuie sa fie aprobate de ambele camere in aceeasi forma pentru a deveni legi.

Italia are datorii de aproape 2 trilioane de euro

Italia este tara cu cele mai mari datorii din Europa. Datoria suverana este de 2,7 ori mai mare decat datoriile Greciei, Irlandei si Portugaliei la un loc, potrivit unui calcul facut de The Guardian.

Astfel, cresterea ratei de imprumut la 7,4% devine catastrofica.

Facand un calcul bazat pe planul de salvare destinat Greciei, Irlandei si Portugaliei, Italia ar avea nevoie de 1,4 trilioane de euro ajutor pentru a fi salvata.

Fondul convenit de europeni pentru salvarea Europei se ridica la o valoare 1 trilion de euro, din care trebuie sa fie ajutate si alte economii cu probleme. Mai mult decat atat, Europa nu a gasit inca investitori care sa creeze acest fond.

"Italia trebuie sa isi recastige credibilitatea si increderea ca tara, in primul rand pentru ca sa putem iesi din presiunea pietelor financiare asupra datoriei noastre publice si a problemelor cu care se confrunta institutiile noastre bancare", a spus presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, citat de The Guardian.

"Asta cere un anagajament imediat si sustinut al managementului datoriei publice", a mai adaugata acesta.

#criza italia, #criza datorii suverane Italia, #criza Roma, #Italia Europa criza, #Italia datorii , #Italia