Italia ar putea cere fondurilor europene sa cumpere obligatiuni ale tarii

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 11:46
1062 citiri
Italia ar putea cere fondurilor europene sa cumpere obligatiuni ale tarii

Italia a semnalat pentru prima data ca ar putea cere statelor zonei euro sa permita fondurilor de urgenta ale uniunii monetare sa cumpere obligatiuni guvernamentale italiene, insa premierul, Mario Monti, a insistat ca tara nu va avea nevoie de un program amplu de ajutor, precum in cazul Greciei.

Monti, care la sfarsitul lunii iunie a insistat ca nu are planuri sa ceara fondurilor de urgenta achizitia de obligatiuni italiene, a declarat reporterilor ca avansul randamentelor si presiunile de pe pietele financiare inseamna ca Italia ar putea fi "interesata" sa foloseasca fondurile, potrivit Wall Street Journal.

Comentariile premierului italian au fost facute, marti, la finalul a doua zile de reuniuni ale ministrilor de Finante la Bruxelles. Pe parcursul summit-ului, Spania a inregistrat progrese in privinta programului de sustinere de pana la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar si a primit o prelungire de un an a perioadei in care trebuie sa-si aduca deficitul bugetar sub limita de 3%.

"Nu ar fi prudent sa spunem ca Italia nu va folosi niciodata acest fond", a spus Monti la conferinta de presa dupa reuniunea Eurogrouop.

Italia ar fi primul stat care ar apela o astfel de forma de sprijin de la fondurile de urgenta.

Randamentele obligatiunilor Italiei au continuat sa se apropie de noi maxime record, cu cele pe zece ani la 5,91% marti.

La un summit la sfarsitul lunii iunie, Monti si-a asumat o victorie majora dupa ce liderii statelor din zona euro au promis sa reduca obstacolele pentru tarile care cer programe de achizitie de obligatiuni de catre fondurile de urgenta.

Acordul a ramas insa neclar, fara detalii despre cum a devenit mai usoara activarea achizitiilor de obligatiuni. Mai multe tari au semnalat ca se opun ideii si nu este, de asemenea, clar daca vor putea fi cumparate obligatiuni de pe piata secundara sau de pe cea primara, noteaza Wall Street Journal.

Premierul Monti a reiterat, totusi, ca Italiei nu i se va cere sa respecte anumite angajamente daca va apela la fond.

"Sunt increzator ca Italia nu va avea nevoie de un ajutor financiar similar celor pentru Grecia sau Portuglia", a spus el.

#Italia obligatiuni fonduri europene, #obligatiuni italia, #randament obligatiuni italia , #Italia