Italia: Economia s-a contractat cu 0,7%

Marti, 07 August 2012, ora 18:20
1297 citiri
Italia: Economia s-a contractat cu 0,7%

Economia Italiei s-a contractat cu 0,7% in al doilea trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului, subliniind o agravare a recesiunii, pe masura ce masurile de austeritate ale guvernului de la Roma continua sa afecteze toate domeniile, de la activitatea fabricilor, pana la puterea de cumparare a cetatenilor.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea economica s-a diminuat cu 2,5 procente. PIB-ul Italiei s-a micsorat, de asemenea, pentru al patrulea trimestru la rand, arata datele preliminare. PIB-ul pe primul trimestru al anului a fost cu 0,8% mai mic decat in ultimele trei luni ale anului 2011, scrie BBC.

"Masurile de austeritate afecteaza, in mod evident, economia. Investitiile si consumul, atat privat, cat si public, sunt cele mai lovite", a declarat un broker al MPS Capital Services.

Premierul Mario Monti a implementat o serie de masuri de austeritate, in valoare de 20 de miliarde de euro, pe masura ce se lupta cu un cost de finantare din ce in ce mai mare si cu teama investitorilor cauzata de inrautatirea situatiei din zona euro. Jucatorii din piata isi fac, insa, griji ca Italia, cea de-a treia mare economie a zonei euro, ar putea fi urmatorul stat afectat de problemele care au lovit Grecia, Portugalia si Spania.

Guvernul italian se mai lupta si cu o datorie publica mai mare decat a oricarui stat, in valoare de 123% din PIB, astfel, fiind mai susceptibila la pierderea increderii investitorilor. In ciuda masurilor de austeritate recente, investitorii continua sa isi vanda titlurile de stat italiene din portofoliu, ceea ce a cauzat o crestere a costului de finantare la niveluri nesustenabile.

#masuri austeritate italia, #evolutie economie Italie, #contractie economica Italia, #cost finantare datorie Italia , #Italia