Italia se imprumuta tot mai scump. Dobanzile s-au dublat in decurs de o luna

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 15:04
1057 citiri
Italia se imprumuta tot mai scump. Dobanzile s-au dublat in decurs de o luna

Italia a atras vineri de pe piata 8 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la sase luni, reusind sa imprumute suma tintita, insa la cea mai mare dobanda din august 1997, de 6,5%, aproape dubla fata de randamentul de 3,5% acceptat la finele lunii octombrie.

Oferta a fost suprasubscrisa de 1,47 ori, in timp ce la licitatia anterioara, din octombrie, a atras o cerere cu 57% mai mare, transmite Bloomberg.

Premierul italian Mario Monti s-a alaturat in ultimele zile apelurilor lansate de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy pentru o coordonare fiscala mai stransa in zona euro.

BCE cumpara obligatiunile Italiei si Spaniei de pe piete din august, incercand sa impinga in jos dobanzile platite de cele doua tari.

Dobanda obligatiunilor italiene de referinta, cu maturitatea la zece ani, a sarit la 7,3% dupa licitatia la sase luni, in urcare cu 19 puncte de baza, sau 0,19 puncte procentuale.

Costurile de imprumut ale Italiei se mentin astfel la maximul ultimilor 14 ani.

Italia a programat pentru anul viitor plasamente de obligatiuni de 440 miliarde euro, iar oficialii Trezoreriei sustin ca dobanzile mari nu vor avea efecte de durata asupra datoriei de stat.

Sumele "par prohibitive, dar nu sunt, desi situatia a devenit ceva mai complicata, pentru ca investitorii se tem de volatilitate", a declarat saptamana trecuta Maria Cannata, director responsabil de datoria publica la Trezoreria Italiei.

Urmatoarea scadenta semnificativa a Italiei va avea loc pe 1 februarie, cand guvernul trebuie sa rascumpere obligatiuni de 26 miliarde euro vandute acum zece ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut Italia, #imprumut italian dobanda mare , #Italia