Italia se indreapta spre o recesiune prelungita si are nevoie de ajutor

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:15
1211 citiri
Italia se indreapta spre o recesiune prelungita si are nevoie de ajutor

Pietele s-au concentrat in acest an pe un posibil program de sprijin financiar pentru Spania, dar analistii spun ca Italia, care se indreapta spre o recesiune prelungita, ar putea la randul ei sa aiba nevoie de ajutor in 2013, potrivit analistilor citati de CNBC.

Guvernul condus de Mario Monti anticipeaza doar o contractie neglijabila in 2013, dar analistii de la Citi prognozeaza un declin economic de 1,4%, dupa o scadere de 2,3% in acest an.

OCDE a inrautatit totodata estimarea privind PIB-ul Italiei la o contractie de 1% anul viitor.

La problemele economice se adauga amplificarea incertitudinilor politice. Mandatul lui Monti se incheie anul viitor, iar fostul premier Silvio Berlusconi, reticent la austeritate, a indicat ca ar putea candida din nou in alegerile din 2013.

"Anticipam intr-un scenariu de baza ca Italia va fi probabil nevoita sa ceara un program de sustinere financiara, in 2013", a afirmat Giada Giani, analist la Citi.

Giani a aratat ca fundamentele economice ale Italiei nu s-au ameliorat, in pofida unei imbunatatiri a conditiilor din piata. Impactul austeritatii asupra cresterii au fost severe, capacitatea sectorului privat de a absorbi masurile de austeritate, prin reducerea ratei de economisire, fiind limitata.

Analisti ai altor banci si institute de cercetare sunt de acord ca recesiunea din Italia va fi mai grava decat anticipeaza pietele financiare.

"Masurile de austeritate, concentrate mai mult pe cresterea fiscalitatii decat pe reducerea cheltuielilor, si conditiile dificile de creditare vor apasa economia, iar piata va trebui sa tina cont", a declarat Silvio Peruzzo, analist la Nomura.

Mark Willis, analist la Roubini Global Economics, considera ca problemele din Grecia si Spania au distras atentia pietelor de la slabiciunile structurale ale economiei si sistemului politic din Italia.

#Italia recesiune 2012, #probleme economie Italia 2012, #ajutor financiar Italia , #Italia