Italia se pregateste pentru un nou guvern

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 10:19
1196 citiri
Italia se pregateste pentru un nou guvern

Presedintele Italian, Giorgio Napolitano discuta, duminica, toate detaliile formarii de urgenta a unui guvern care sa il inlocuiasca pe fostul prim ministru, Silvio Berlusconi. Noul guvern are sarcina de a-l inlocui cu succes pe Berlusconi si a face fata unei crize care a aadus Italia, una dintre cele mai mari economii din zona euro, in pragul unui dezastru financiar.

Seful statului ii va cere fostului Comisar European, Mario Monti, sa formeze un guvern tehnocrat, din timp, inaintea deschiderii de luni a pietelor, scrie Reuters.

Noul guvern se va forma dupa ce Berlusconi s-a confruntat cu un val de insulte si huiduieli, in drumul sa spre Quinrale Palace, unde si-a prezentat demisia in fata lui Napolitano.

Multimea a inceput sa se adune dupa ce parlamentul a votat o noua lege a bugetului sambata dupa-amiaza, oferindu-i cale libera lui Berluscono sa-si indeplineasca promisiunea de a demisiona dupa ce nu a reusit sa castige majoritatea in votul crucial de marti.

Dupa cateva saptamani de nesiguranta politica si dupa ce partenerii internationali au cerut tot mai desi Italiei sa-si controleze datoria publica imensa, costurile de imprumut ale Italiei au crescut la niveluiri inimaginabile saptamana trecuta, amenintand un dezastru financiar la nivelul intregii Europe.

Monti, numit senator pe viata saptamana trecuta, s-a intalnit deja cu presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si cu politicieni din diferite partide, sambata, intrucat pregatirile de tranzitie au inceput chiar inainte ca Berlusconi sa isi dea demisia.

El nu a fost numit oficial prim ministru inca, insa a primit sustinerea principalelor grupuri de opozitie si acceptarea conditionata a partidului de centru dreapta al lui Berlusconi.

#guvern Italia, #demisie Berlusconi, #Mario Monti prim ministru , #Italia