Italia sta pe un butoi cu pulbere. Ce poate face noul guvern?

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 08:12
1308 citiri
Italia sta pe un butoi cu pulbere. Ce poate face noul guvern?

Italia va fi si saptamana aceasta in centrul atentiei, dupa ce premierul Silvio Berlusconi si-a dat demisia si l-a lasat pe Mario Monti, fost comisar european, sa formeze un nou Guvern. Pietele asteapta acum sa vada cum va rezolva noul Executiv problema datoriilor. Unii investitori se asteapta chiar ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa intervina.

Investitorii spera ca BCE va interpreta schimbarile de pe scena politica a Italiei ca un semnal pozitiv si va interveni, suprimand randamentele italiene. Totusi, germanii s-au declarat impotriva acestui lucru, titreaza Business Insider.

Doi reprezentanti ai JPMorgan, Nicola Mai si Malcolm Barr, sustin ca singura salvare pentru Italia este acordarea unui ajutor financiar din partea Fondului Monetar International (FMI).

Analistii financiari citati de publicatia amintita considera ca schimbarea de putere din Italia nu va schimba foarte mult situatia din tara.

"Nu este usor de identificat masurile prin care situatia poate fi rezolvata. Dar se pare ca Italia va fi fortata sa intre intr-un "program UE-FMI pentru cel putin 12 luni si maxim 18 luni".

Un potential ajutor din partea institutiilor financiare nu va diminua datoriile exorbitante pe care le are Italia, dar va acoperi aproximativ trei sferturi din nevoia de lichiditate, lasand restul in piete.

Acest lucru ar insemna un angajament de aproximativ 240 de miliarde de euro care ar putea fi obtinuti prin programul de finantare acordat de FESF si Fondul Monetar International.

Pastrarea unor cerinte de finantare in curs, pe piata, ar putea mentine presiunea asupra Italiei sa furnizeze reforme bugetare si structurale. In relatiile cu Grecia, unde nicio finantare nu mai exista, creditorii oficiali s-au confruntat cu problema care presupunea retragerea de fonduri.

In momentul in care economia Italiei a intrat in recesiune si a devenit subiectul unor incertitudini politice substantiale, liderii italieni nu au luat in calcul si posibilitatea atragerii unei finantari externe, din partea FMI sau UE.

Pe de alta parte, un astfel de ajutor ar putea "cumpara timp" care i-ar permite statului italian sa recupereze din credibilitate, in ochii investitorilor.

Nivelul de ajustare fiscala in Italia reprezinta o provocare, iar nevoie de lichiditate este uriasa.

O noua taxa unica de avere ar putea fi aplicata activelor financiare si nonfinanciare, detinute de gospodarii. Un impozit de 1% ar putea majora veniturile in PIB cu pana la 4%.

O alta varianta ar fi aplicarea unui impozit mai mic, pe avere, platibil anual. Aceasta taxa nu ar fi usor de aplicat, dar ar putea constitui o masura de combatere a evaziunii fiscale, un alt aspect cheie in Italia.

O lupta impotriva evaziunii, cu legi care sa taxeze suplimentar si cu intensificarea controalelor, este prioritara, in statul italian.

#criza zona euro, #criza italia, #guvern Italia , #Italia