Italia vinde active de stat pentru a-si reduce datoria cu 20% pana in 2018

Luni, 16 Iulie 2012, ora 13:29
1042 citiri
Italia vinde active de stat pentru a-si reduce datoria cu 20% pana in 2018

Italia intentioneaza sa vanda anual active ale statului in valoare de 20 miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari) pentru a-si reduce datoria cu o sesime in urmatorii cinci ani, a declarat ministrul de finante Vittorio Grilli.

Intr-un interviu acordat publicatiei italiene "Corriere della Sera", Vittorio Grilli a explicat ca executivul vrea sa vanda in fiecare an active de pana la 1% din PIB. In cazul unei cresteri economice anuale de 1% si prin vanzarea activelor de stat Italia va putea sa-si reduca datoria cu "20% in urmatorii cinci ani", a afirmat oficialul de la Roma.

Acesta a estimat ca economia Italiei se va contracta cu mai putin de 2% in acest an, dupa ce in aprilie guvernul prognozase un declin de 1,2%.

Datoria publica a Italiei a urcat la 120,1% din PIB in 2011 si ar urma sa ajunga la 123,4% din PIB anul acesta, a anuntat guvernul in aprilie.

Si Fondul Monetar International a avertizat saptamana trecuta ca economia Italiei ramane vulnerabila la criza datoriilor din zona euro si s-ar putea confrunta cu un soc in ciuda "eforturilor deosebite" ale premierului Mario Monti. FMI se asteapta ca redresarea sa fie vizibila numai la inceputul anului viitor prin cresterea exporturilor dar ritmul cresterii economiei va continua sa fie sub cel al restului zonei euro fara adoptarea unor reforme majore.

FMI cere Italiei reducerea cheltuielilor, impozite mai scazute pe termen mediu si implementarea reformelor structurale, cum ar fi reformarea pietei muncii, introducerea unor reglementari in favoarea afacerilor si majorarea concurentei in sectorul serviciilor.

FMI estimeaza ca datoria publica a Italiei va urca la aproximativ 126,4% din PIB in 2013, inainte de a scadea la 119% din PIB in 2017, dar redresarea lenta sau derapajele politice ar putea determina un nivel chiar mai ridicat al datoriei publice.

Analistii avertizeaza ca Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenta financiara, din cauza cresterii costurilor sale de creditare si a adancirii crizei din zona euro.

#Italia datorii, #Italia reducere datorii, #Italia vanzare active stat, #active Italia reducere datorii , #Italia