Italia: Vom avea crestere economica in 2013

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 13:41
1387 citiri
Italia: Vom avea crestere economica in 2013

Economia Italiei va reveni pe crestere in 2013, pe fondul scaderii ratelor dobanzilor, proces care deja are loc, a afirmat marti premierul Mario Monti, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

"Aceasta crestere a economiei se intampla inainte de toate printr-un declin al ratelor dobanzilor, deoarece nivelul ridicat al randamentelor pentru obligatiunile guvernamentale italiene nu reflecta fundamentele recente ale economiei si situatia finantelor publice", a declarat Mario Monti, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

Institutul italian de statistica (Istat) a anuntat luni ca Produsul Intern Brut al Italiei a inregistrat in perioada aprilie - iunie 2012 un declin de 0,8% comparativ cu perioada ianuarie - martie.

In ritm anual, economia italiana s-a contractat cu 2,6%, fata de 2,5% cat s-a prognozat in luna trecuta. Este cel mai semnificativ declin de la sfarsitul lui 2009.

Mario Monti nu a oferit estimari privind asteptata crestere a economiei in 2013.

Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si italiene au continuat sa scada saptamana trecuta, dupa ce BCE a adoptat program nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

BCE va face achizitii nelimitate de obligatiuni suverane fara tiparire de bani

Randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut la 5,198%, in urma declaratiilor lui Mario Draghi privind noul program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.

Mario Monti a declarat ca se asteapta ca ratele dobanzilor pentru obligatiunile guvernamentale italiene sa scada treptat dupa anuntul BCE, astfel incat s-ar putea sa nu fie nevoie de folosirea noii facilitati a Bancii Centrale Europene.

Oficialul italian a exclus orice cerere a Italiei pentru un ajutor suplimentar de la BCE, dar a afirmat ca de asemenea orice potentiala cerere de ajutor nu ar trebui stigmatizata.

Recesiunea a dus la scaderea veniturilor din impozite, a locurilor de munca si a consumului, ceea ce face mai dificil pentru guvernul condus de Mario Monti sa-si indeplineasca tinta de reducere a deficitului bugetar la 0,1% din PIB in 2014.

Datoria publica a Italiei a urcat la 120,1% din PIB in 2011 si ar urma sa ajunga la 123,4% din PIB anul acesta, a anuntat guvernul in aprilie.

Analistii avertizeaza ca Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenta financiara, din cauza cresterii costurilor sale de creditare si a adancirii crizei din zona euro.

#Mario Monti economie Italia, #economie italia, #randamente obligatiuni guvernamentale Italia , #Italia