Italienii isi muta afacerile in Elvetia

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 13:30
1562 citiri
Italienii isi muta afacerile in Elvetia

Ingrijorarile legate de impactul crizei datoriilor de stat asupra economiei si bancilor din Italia determina tot mai multi italieni sa-si mute economiile si afacerile in Elvetia, cautand siguranta care, in perceptia lor, nu mai poate fi oferita de euro si sistemul financiar local.

De obicei un refugiu bancar pentru cei bogati, Elvetia devine tot mai atractiva pentru clasa de mijloc, pentru oameni obisnuiti care vor sa se simta in siguranta, sa fuga de masurile de austeritate si de posibilitatea ca, peste noapte, economiile lor sa nu mai valoreze nimic, potrivit unui reportaj Reuters.

"Ma tem pentru viitorul meu. Cred ca va curge mult sange si lacrimi, deoarece noul guvern cere sacrificii de la toata lumea. Francul elvetian pare foarte sigur acum in comparatie cu euro. Sa ma duc sa-mi vand cascavalul peste granita pare logic. Nu sunt interesat sa devin miliardar, vreau doar un pic de liniste", spune Marco, 31 de ani, care detine impreuna cu familia sa o mica firma producatoare de mozzarella.

Afaceristii italieni au luat cu asalt bancile elvetiene

Seful unei companii elvetiene de consultanta pentru companiile care vor sa se extinda sau sa se mute in Elvetia a declarat pentru Reuters ca a fost asaltat in ultimele sase luni de clienti italieni.

"Bancile italiene inchid incet, incet robinetul creditarii, iar companiile cauta alternative, incearca sa-si transfere partial sau total afacerile pentru a avea acces la lichiditate", a aratat el.

Italia are din luna noiembrie un nou guvern, condus de fostul comisar european Mario Monti, care trebuie sa aplice masuri dure de austeritate pentru stabilizarea finaciar-fiscala a tarii. Italienii se tem tot mai mult ca guvernul va introduce o taxa pe avere.

Totodata, populatia este tot mai ingrijorata de "sanatatea" sistemului bancar si chiar de o posibila "implozie" a euro, tot mai multi italieni incercand sa apeleze la Elvetia ca refugiu pentru economiile si averea lor.

Potrivit datelor unei asociatii a contribuabililor italieni, numarul cetatenilor care doresc sa deschida un cont bancar sau sa obtina acces la o cutie de valori in Elvetia sau Luxembourg a crescut cu 7% numai din luna iunie.

"A inceput cand guvernul Berlusconi a inceput sa vorbeasca despre masuri de austeritate. Inainte, numai cei mai bogati treceau granita pentru a pune banii la saltea. Acum, clasa de mijloc face acelasi lucru. In ultimele cateva saptamani am fost asaltati de apeluri de la persoane care se tem de o taxa pe avere sau de o interventie pe conturile curente, precum cea din 1992. Oamenii vor sa stie ce ar trebui sa faca cu banii si daca ar trebui sa-si retraga depozitele din banci", comenteaza presedintele asociatiei.

Clientii italieni ai bancilor elvetiene, mai multi decat in ultimii 10 ani la un loc

Totodata, un consilier elvetian pe probleme fiscale reclama cresterea alarmanta a numarului de italieni care vor sa se mute cu totul in Elvetia, in principal pensionari si oameni de afaceri.

"Am avut mai multi clienti italieni din vara pana acum decat in ultimii zece ani la un loc", spune acesta.

In Lugano, bancherii se plang ca nu mai au destule cutii de valori pentru a satisface cererile clientilor italieni.

Un bancher elvetian observa ca, spre deosebire de "alte crize", firmele si persoanele care cauta refugiu in Elvetia nu vor sa-si ascunda banii.

"Transferurile sunt efectuate la lumina, fie prin companii de tip trust infiintate ad-hoc, fie in orice caz prin declararea banilor catre autoritatile fiscale", noteaza acesta.

In 2009, italienii au declarat averi de 95 miliarde euro detinute ilegal in conturi offshore, in cadrul unui programu de amnistie fiscala introdus de guvernul de la Roma, valoare care a depasit cele mai optimiste asteptari ale autoritatilor.

Italienii nu mai au incredere in euro

Italienii nu au intrat in panica: nu sunt cozi la banci, nu exista convoaie de pensionari cu valize cu bani la granita, insa populatia este ingrijorata, noteaza Reuters.

Cei care au trecut granita in ultima perioada sustin ca politia a sporit controalele, insa autoritatile insista ca masura vizeaza impiedicarea migratiei ilegale, si nu miscarile de bani.

"Cazurile de transferare peste granita a unor sume mari sunt rare. Insa tot mai multi cetateni care se tem de inghetarea transferurilor de capital isi deschid depozite, prin companii de tip trust, la Londra sau in Elvetia, mutand lichiditatea catre active non-euro pentru a avea bani pe mana la nevoie si pentru a evita consecintele unei iesiri a Italiei din zona euro", comenteaza un bancher italian.

Reprezentantii unei companii italiene de consultanta contabila spun ca italienii nu au incredere in general in autoritati, ca evaziunea fiscala este in floare, estimata la 120 miliarde euro pe an.

"Populatia nu a avut niciodata incredere in guvern, iar acum nu mai au incredere nici in sistemul bancar. Multi isi transfera banii afara, altii ii ascund la saltea. Unii cumpara bunuri tangibile, precum tereuri sau aur, dupa posibilitati".

Amintirea unui decret de urgenta dat in 1992 de premierul Gioliano Amato este inca vie in Italia. Guvernul a impus atunci o taxa de 0,6% pe toate conturile si depozitele bancare, creand un "fond de solidaritate" in cadrul unui pachet de austeritate extrem de dur prin care oficialitatile incercau sa faca fata unui atac violent al pietelor asupra lirei italiene. Populatia a "inghitit" masura in numele interesului national.

#Italia zona euro, #investitii italieni Elvetia , #Italia