Mario Monti avertizeaza asupra aparitiei unei miscari antieuropene in Italia

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:47
1195 citiri
Mario Monti avertizeaza asupra aparitiei unei miscari antieuropene in Italia

Premierul italian Mario Monti, asteptat miercuri la Berlin, a avertizat asupra emergentei unei miscari antieuropene si antigermane in Italia, daca partenerii sai nu ii vor acorda "recunoasterea si respectul" pe care le merita tara pentru eforturile sale.

"Problema este ca in pofida sacrificiilor, Uniunea Europeana nu da niciun semn de bunavointa, de exemplu sub forma unei scaderi a ratei dobanzii" pentru datoria tarii, a deplans Monti intr-un interviu acordat cotidianului Die Welt.

"Constatam din nefericire ca politica noastra nu beneficiaza in Europa de recunoasterea si de respectul care ii revin in mod obiectiv", a adaugat el.

"Daca italienii nu vor vedea intr-un viitor apropiat rezultate tangibile in schimbul deschiderii lor catre economisire si reforma, in Italia va aparea o miscare de protest fata de Europa, indreptata si impotriva Germaniei, considerata instigatorul intolerantei in cadrul UE, si impotriva Bancii Centrale Europene", a avertizat el.

Monti, care a preluat conducerea Guvernului in toamna pentru a incerca sa scoata tara din criza, a demarat rapid reforme si masuri drastice de economisire.

In cotidianul Die Welt, el isi exprima convingerea ca "problemele pot fi rezolvate" pentru ca Italienii sunt dispusi sa faca sacrificiile necesare, iar clasa politica este unita in spatele Guvernului.

"Le spun bucuros cititorilor germani: italienii nu sunt asa de departe cum va imaginati de ceea ce in Germania se numeste cultura stabilitatii", a afirmat el.

In ceea ce priveste intalnirea cu cancelarul Angela Merkel, el si-a exprimat admiratia fata de Germania, "tara care a dat cel mai mult Europei, respectiv un model social echilibrat si care functioneaza".

"Am actionat mereu pentru o Italie care sa semene cat mai mult posibil cu Germania", a adaugat el, aratandu-se convins ca "Italia poate si va juca un nou rol major in Europa".

#mario monti italia, #Monti economie Italia, #Italia stabilitate financiara , #Italia