Masurile de austeritate ale Italiei, aprobate de presedinte

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:01
1995 citiri
Masurile de austeritate ale Italiei, aprobate de presedinte

Planul de austeritate aprobat de presedintele Italiei este salutat de patronatele industriale si blamat de sindicate.

Presedintele Italiei a aprobat marti planul de austeritate conceput de guvernul Monti. Patronatele industriale au salutat normele de austeritate in timp ce sindicatele sunt nemultumite de reformele care privesc sistemul de pensionare si introducerea noilor impozite.

Parlamentul italian are la dispozitie 17 zile pentru aprobarea planului de austeritate prezentat de guvernul Monti. In acest interval, parerile privind sustinerea normelor de austeritate sunt impartite. Sindicatele de muncitori si-au exprimat nemultumirea inca de la inceputul saptamanii. La data de 12 decembrie vor proclama prima greva impotriva guvernului Monti.

Pe de alta parte, patronatele au salutat amendamentele fiscale ale planului de austeritate.

"Este o reforma dura, dar indispensabila pentru a salva tara de la faliment si moneda unica euro", a afirmat Emma Marcegaglia, presedinta patronatului Confindustria citata marti de postul de televiziune Rai News.

Presedinta Marcegaglia a insistat pe aprobarea imediata a reformelor pentru a recastiga increderea partenerilor europeni si a investitorilor. "Pietele de afaceri au avut reactii pozitive si acesta este un lucru important", a completat presedinta Confindustria.

In acelasi timp, directorul general al patronatului Confindustria, Giampaolo Galli, recunoaste ca planul de austeritate are anumite limite.

"Lipsesc reformele cu privire la inovatie si industria ecologica", a observat Galli citat de cotidianul Il Sole 24 Ore. Atat Marcegaglia cat si Galli au recunoscut ca marirea indicelui Taxei pe Valoarea Adaugata prevazuta pentru a doua parte a anului viitor nu va stimula consumurile si va incetini dezvoltarea economica.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a aprobat marti planul de austeritate al guvernului Monti.

"Am ajuns la masuri drastice, dar le-am aprobat la timp", a afirmat Napolitano.

In ceea ce priveste situatia politica, prim-ministrul nu a decis daca va cere un vot de incredere parlamentului. Atat presa italiana cat si partidele politice asteapta mai multe detalii privind traseul normelor inainte de a fi publicate in Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Monti masuri austeritate Italia, #criza financiara italia , #Italia