Microsoft incepe lupta legala impotriva vanatorilor de domenii de internet

Joi, 15 Martie 2007, ora 09:10
827 citiri

Gigantul IT Microsoft lanseaza miercuri o serie de procese impotriva celor care cumpara domenii de internet cu titulatura unor marci inregistrate (cybersquatters) cu scopul de a obtine venituri ilegitime in urma comercializarii locatiilor virtuale, scrie miercuri Financial Times in editia online.

Vanatorii de domenii de internet (cybersquatterii), in general, au doua cai de obtine profit din inregistarea domeniilor cu titulatura de marca inregistrata. Prima varianta si cea mai simpla consta in vanzarea domeniului catre compania care detine marca la un pret exorbitant. A doua cale este cresterea artificiala a traficului de internet in urma accesarii accidentale a site-ului. Practica s-a generalizat datorita numarului crescut de companii care fac afaceri direct pe internet si ar putea pierde trafic din cauza site-urilor facute de vanatorii de domenii.

Initiativa Microsoft a fost precedata de avertismentul Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala in care se arata ca numai in 2006 disputele cu privire la numele domeniilor de internet a crescut cu peste 25%. Gigantul IT va chema in judecata doar companii nord-americane care au inregistrat domenii de internet cu titulatura marcilor Microsoft si care ar afecta proprietatea sa intelectuala.

Compania intentioneaza sa demareze astfel de procese si in Marea Britanie, Germania si Italia, dar nu a dezvaluit inca nici un detaliu. Reprezentantii Microsoft spera ca, pe aceasta cale, alte companii proprietare de marci vor demara actiuni similare. "Cybersquatting este o problema foarte serioasa pentru branduri de oriunde din lume si speram astfel sa educam alte companii pentru a le determina sa treaca la actiune", a declarat Aaron Kornblum, avocat in cadrul echipei de securitate electronica a Microsoft.

Pana in momentul de fata Microsoft a anuntat ca a reusit sa recupereze pe cale amiabila peste 1.100 de domenii internet.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)