Ministrul Passera: Situatia aprovizionarii cu gaz in Italia este critica

Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:00
1164 citiri
Ministrul Passera: Situatia aprovizionarii cu gaz in Italia este critica

Situatia aprovizionarii cu gaz a Italiei este in prezent critica, a spus luni ministrul pentru dezvoltare economica, Corrado Passera.

"Evident, situatia este critica, pentru ca Rusia si Franta si-au redus livrarile de gaz. Totusi, controlam situatia", a explicat el.

Saptamana trecuta, operatorul italian Snam Rete Gas a semnalat ca livrarile de gaz rusesc catre Italia au scazut cu 20-30%.

Passera a declarat ca valul de frig a provocat o crestere a consumului de gaz in Italia care "a depasit toate astepatarile". Potrivit ministrului, autoritatile sunt insa gata sa ia toate masurile necesare, in cazul agravarii situatiei.

El a mai declarat ca Italia primeste volumul de gaz prevazut de la furnizorii africani si de la alte state.

Gazpromul a spus ca "ce era mai greu a trecut". "Situatia importurilor de gaz spre Europa nu este critica. Facem tot posibilul sa stabilizam livrarile", a informat compania.

Livrarile de gaz rus destinate Romaniei, Germaniei si Italiei sunt in curs de crestere, dar nu au ajuns inca la nivelul prevazut in contract, a anuntat luni purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene Marlene Holzner. Pe de alta parte, livrarile de gaz catre Bulgaria, Slovacia, Austria, Ungaria, Polonia si Grecia au revenit la normal in weekend, a precizat oficialul.

Potrivit ei, situatia din Europa este departe de a fi catastrofala in urma reducerii cantitatii livrate, anuntate dinainte de Rusia.

Sambata, vicepresedinte Gazprom, Aleksandr Kruglov, a recunoscut ca livrarile au scazut cu 10% timp de mai multe zile, dar a dat asigurari ca volumul a revenit la normal.

#gaze naturale Italia 2012, #aprovizionare gaze Italia 2012, #importuri gaze Italia , #Italia