Monti avertizeaza asupra escaladarii tensiunilor dintre tari

Duminica, 05 August 2012, ora 18:24
1441 citiri
Monti avertizeaza asupra escaladarii tensiunilor dintre tari

Seful guvernului italian, Mario Monti, s-a aratat ingrijorat, intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel, cu privire la tensiunile in crestere legate de criza din zona euro ce naste controverse intre guverne, considerand necesara impiedicarea unei escalade ce ar putea duce la prabusirea monedei unice europene.

Intrebat in legatura cu resentimentele manifestate in Italia cu privire la Germania si in legatura cu aroganta de care este acuzat Berlinul in ceea ce priveste gestiunea crizei datoriilor, Mario Monti s-a declarat "nelinistit", conform materialului ce va apare in numarul de luni al Spiegel, transmite AFP.

El a remarcat aparitia unor resentimente in cadrul opiniei publice italiene cu privire la Germania si in special la cancelarul Angela Merkel, dar si la adresa intregii Uniuni Europene.

"Presiunea care, in acesti ultimi ani, a afectat zona euro, poarta deja stigmatul unei rupturi psihologice de Europa", a comentat premierul italian. "Avem mult de munca pentru a preveni degenerarea situatiei", a mai adaugat el.

"Daca (moneda) euro va deveni un factor de dezbinare in Europa, fundatiile proiectului european ar fi dinamitate", a precizat el.

Seful guvernului italian s-a declarat, de asemenea, de acord cu criticile formulate saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana (BCE), cu privire la functionarea pietelor de obligatiuni, unde s-a inregistrat o crestere a costurilor de imprumut pentru Italia si Spania.

Premierul italian le-a solicitat omologilor sai europeni sa-si pastreze un spatiu de manevra in relatia cu parlamentele nationale. "Daca guvernele se vor lasa complet in voia deciziilor parlamentelor nationale, fara a-si pastra un spatiu de negociere, Europa risca mai degraba sa se rupa decat sa se consolideze", a mai avertizat e

#criza zona euro, #probleme zona euro , #Italia