Monti vrea dublarea fondului european de stabilitate la 1.000 de miliarde euro

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 15:50
1167 citiri
Monti vrea dublarea fondului european de stabilitate la 1.000 de miliarde euro
Mario Monti, premierul Italiei

Premierul italian Mario Monti vrea dublarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) din zona euro la 1.000 de miliarde de euro, pentru crearea unui climat de incredere in moneda unica europeana, potrivit saptamanalului german Der Spiegel.

Monti considera ca increderea care s-ar crea pe pietele financiare prin aceasta masura ar permite scaderea dobanzilor obligatiunilor suverane.

Monti a facut deja propunerea guvernului german condus de cancelarul Angela Merkel, se arata in articolul care va aparea luni in publicatia germana.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, crede la randul sau ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va inlocui EFSF, ar trebui sa aiba o capacitate mai mare decat nivelul planificat de 500 de miliarde de euro, potrivit Der Spiegel.

Draghi considera ca fondurile care mai sunt la dispozitia EFSF dupa imprumuturile acordate Irlandei si Portugaliei ar trebui puse la dispozitia ESM, pe langa cele 500 de miliarde de euro.

Proiectul de tratat referitor la ESM va fi discutat luni de ministrii de Finante din zona euro si este probabil sa fie aprobat de liderii UE la un summit din 30 ianuarie, au declarat saptamana trecuta oficiali din zona euro

Ratingul EFSF a fost retrogradat recent de Standard&Poor's de la nivelul maxim triplu "A" la "AA+".

Fondul a reusit insa marti sa vanda obligatiuni in valoare de 1,5 miliarde de euro, pe termen de sase luni, cu o dobanda de 0,26%. Cererea a fost de trei ori mai mare decat oferta.

Anuntul S&P referitor la retrogradarea EFSF a relansat discutiile privind necesitatea de consolidare a acestui fond, destinat sustinerii tarilor cu probleme financiare din zona euro.

Seful BCE a estimat ca sunt necesare contributii suplimentare din partea statelor cu ratinguri triplu "A", pentru ca EFSF sa poata sa se imprumute la aceleasi dobanzi, chiar daca a fost retrogradat.

EFSF poate in prezent sa dea imprumuturi totale de 250 de miliarde de euro, fata de capacitatea sa initiala de 440 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mario Monti, #Monti fond european stabilitate, #fondul european stabilitate, #resurse fond salvare , #Italia