Planul de austeritate al lui Monti, in centrul atentiei

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:08
1037 citiri
Planul de austeritate al lui Monti, in centrul atentiei

Presedintele Consiliului italian de Ministri, Mario Monti, a prezentat duminica seara elementele generale ale reformei menite sa echilibreze bugetul tarii pana in 2013 prin economisirea a 24 de miliarde de euro.

Decretele vizeaza sistemul de pensii, introducerea impozitului pe locuinta de baza, impozit pe proprietatile de lux si reduceri de subventii pentru clasa politica. Principalele cotidiene italiene deschid editiile de luni cu reactia partidelor care si-au exprimat sustinerea pentru actualul guvern.

Monti a confirmat cresterea TVA-ului

Introducerea decretului "salveaza-Italia" conceput de guvernul Monti a fost necesara din "vina italienilor care sunt responsabili de cresterea debitului public si exista riscul sa compromitem progresele facute in ultimii 60 de ani", a afirmat prim-ministrul Mario Monti in cadrul conferintei de presa organizate duminica seara, scrie cotidianul Corriere della Sera.

Monti a confirmat informatiile aparute in presa in ultimele saptamani privind cresterea indicelui Taxei pe Valoarea Adaugata, introducerea impozitului pe locuinta de baza, reforma sistemului de pensionare si reducerea subventiilor pentru clasa politica.

Formatiunile politice, care au salutat si sustinut guvernul de tehnocrati initial, au anuntat ca vor urmari cu atentie prevederile noului plan de austeritate care "starnesc ingrijorare".

Monti a declarat ca dupa salvarea Italiei, va iesi din scena politica

Presedintele Consiliului de Ministri, Mario Monti, a tinut sa linisteasca partidele politice privind incercarea sa de a face cariera politica la final de mandat, scrie cotidianul Il Messaggero. "O data terminata misiunea de a salva Italia si de a o readuce printre tarile europene stimate, imi va fi de ajuns", a dat asigurari Monti.

Inainte de a vorbi despre reducerile subventiilor pentru clasa politica, Monti a anuntat ca a decis sa renunte la salariul de prim-ministru si la cel de ministru al economiei. Tot la acelasi capitol, guvernul a decis sa reduca numarul membrilor celor opt autoritati independente ale agentiilor administrative de la 50 la 28 de membri.

Acestea sunt institutii publice si se raporteaza la diferite ministere (apararii, dezvoltarii economice, transporturilor, mediului, economiei si sanatatii).

Comisia Europeana a apreciat planul de austeritate al guvernului Monti

Cotidianul La Repubblica precizeaza ca Uniunea Europeana a salutat noul plan de austeritate al guvernului Monti. Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a vorbit despre "un decret rapid si ambitios" care va permite finantelor publice ale Italiei sa se echilibreze.

In acelasi timp, decretul stimuleaza cresterea economica si combate doua mari probleme ale Italiei: somajul si evaziunea fiscala. Cotidianul subliniaza ca situatia Italiei va fi un subiect de discutie in timpul intalnirii de la Paris dintre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel.

#plan austeritate Monti, #Monti guvern, #crestere tva , #Italia