Preot italian, arestat intr-un dosar de frauda de 14 milioane de euro

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 11:13
1561 citiri
Preot italian, arestat intr-un dosar de frauda de 14 milioane de euro

Preot italian care a condus timp de mai multi ani un mare spital de la Roma, proprietate a Vaticanului, a fost arestat joi sub acuzatia de deturnare de fonduri si frauda fiscala.

Parintele Franco Decaminada a fost administrator delegat, in perioada 2004 - 2011, al Institutului dermatologic "Immacolata" (IDI), care a declarat faliment dupa ce a inregistrat pierderi de peste 600 de milioane de euro, informeaza vineri cotidianul roman La Repubblica.

Ancheta deschisa de Parchetul din Roma a permis descoperirea unei fraude fiscale in valoare de peste 14 milioane de euro din fondurile destinate spitalului IDI.

Preotul este acuzat de deturnare de fonduri, in scopuri personale, de circa patru milioane de euro. Magistratii de la Roma au sechestrat de asemenea o vila in regiunea Toscana, achizitionata pe numele lui Decaminada cu fonduri deturnate, cladire in valoare de peste un milion de euro.

In afara parintelui Decaminada, au mai fost arestati, sub acuzatia de frauda fiscala, doi antreprenori italieni.

Peste 1.500 de angajati nu si-au primit salariile timp de mai multe luni

Spitalul IDI este proprietate a Vaticanului si ii apartine Congregatiei "Immacolata", un institut religios care poseda alte doua spitale in capitala Italiei.

Situatia spitalului IDI, care nu platea salariile celor 1.500 de angajati (printre care peste 300 de medici) de mai multe luni, a constituit obiectul uneia dintre ultimele masuri luate de papa Benedict al XVI-lea, inainte de anuntarea "sediului vacant" la Vatican, pe data de 28 februarie.

Papa Benedict, pe data de 18 februarie, cu zece zile inainte de a se retrage la Castel Gandolfo, i-a incredintat gestiunea spitalului IDI cardinalului Giuseppe Versaldi, presedinte al Prefecturii pentru afaceri economice de la Vatican, solicitand "redresarea economica si financiara" a acestui spital proprietate a Sfantului Scaun.

Cardinalul Versaldi l-a numit recent in functia de director al spitalului IDI pe Giuseppe Profiti, presedintele celui mai mare spital pediatric de la Roma, "Bambin Gesu", care depinde de Vatican.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frauda preoti Italia, #frauda angajati Vatican, #scandaluri financiare Vatican , #Italia