Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si Italia vor colabora pentru incluziunea sociala a cetatenilor marginalizati

Romania si Italia vor colabora pentru incluziunea sociala a cetatenilor marginalizati
Ministerul Muncii din Romania si cel al Solidaritatii Sociale din Italia vor colabora in vederea promovarii incluziunii sociale, in baza unei declaratii comune pe care cei doi ministri de resort, Paul Pacuraru si Paolo Ferrero, au semnat-o, joi, la Bucuresti.

Obiectivele declaratiei semnate joi sunt ca ministerele sa colaboreze pentru a imbunatati competenta functionarilor insarcinati sa elaboreze si sa dezvolte programe in domeniul incluziunii sociale, finantate in cadrul Uniunii Europene. Totodata, cele doua autoritati vor forma grupuri de lucru care vor colabora pentru punerea in aplicare a unor parteneriate locale pentru schimbul de bune practici in domeniul incluziunii sociale.

Cele doua state vor avea in vedere in primul rand integrarea sociala a cetatenilor romani marginalizati si a comunitatilor de romi care sunt prezente acum in cele doua state.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca are in vedere si un schimb de bune practici, pentru ca statul italian are "expertiza pozitiva", in special pentru incluziunea comunitatilor de romi, mai ales a celor din zona orasului Milano.

Ministrul a explicat ca institutia pe care o conduce a inceput deja o campanie de informare a romanilor din Italia in doua directii. O echipa a ministerului a vizitat comunitatile de romi din Italia, pe care i-a informat asupra drepturilor si obligatiilor pe care le au, dar si asupra oportunitatilor si facilitatilor pe care statul roman le acorda celor care vor sa se intoarca in Romania.

"Daca in anii trecuti migratia era favorabila pentru rezolvarea problemelor sociale din Romania, acum Guvernul este interesat de stoparea migratiei si aducerea acasa a muncitorilor. Acum 5-6 ani, somajul era ridicat, iar migratia fost o solutie. Acum insa, lucrurile sunt complet schimbate, relansarea economica si indicii de crestere economica au condus la un deficit de forta de munca in aproape toate sectoarele", a spus Pacuraru.

In opinia lui, protocolul semant joi este "un moment extrem de important", care ilustreaza atentia celor doua guverne de a stopa problemele legate de infractionalitate si pentru a gasi o solutie pozitiva pentru ambele comunitati.

La randul sau, ministrul solidaritatii sociale din Italia, Paolo Ferrero, a precizat ca documentul semnat joi este un punct de plecare pentru colaborarea dintre cele doua state in ceea ce priveste incluziunea sociala a persoanelor defavorizate.

Ferrero a spust ca traim intr-o Europa unita, in care libertatea de circulatie nu trebuie pusa in discutie, dar ca exista o legatura intre emigrare, intoarecerea acasa a celor care au plecat si incluziunea lor sociala, iar toate aceste lucruri nu produc automat efecte pozitive si de aceea este nevoie de o interventie politica pentru dezvoltarea de proiecte pentru incluziunea sociala.

Referitor la decretul de expulzare a romanilor din Italia, Ferrero a precizat ca actualul act normativ a fost retras, dar ca pana la sfarsitul anului va fi semnat un altul, in care se vor regasi modificarile facute de parlamentul italian.

Alaturi de acest decret, guvernul italian se gandeste sa adopte o alta masura, care sa aiba ca efect reprimarea fenomenelor de rasism si homofobie. Oficialul italian tinut sa precizeze ca responsabilitatile sunt individuale si ca nu accepta rasismul si discriminarea, desi in Italia, pe fondul unei polemici politice, fortele de dreapta au cerut mii de expulzari. Cu toate acestea, oficialul italian a precizat ca, dupa vechiul decret, au fost expulzati cel mult 200 de romani.

Ferrero a mai spus ca actiunile intreprinse in baza vechiului decret nu au fost ilegale, pentru ca autoritatile au tinut cont de legislatia europeana. Ministrul italian a mai spus ca si Italia se confrunta cu un accentuat fenomen al muncii la negru, in special in randul imigrantilor. Oficialul a precizat ca numai in ultimul an, in constructii au aparut peste 150.000 de muncitori la negru.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 938 ori