Trufele salveaza Italia: 400 de milioane de euro, sub frunzisul aramiu al padurilor

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 08:28
3570 citiri
Trufele salveaza Italia: 400 de milioane de euro, sub frunzisul aramiu al padurilor

In aceasta perioada, orasul Alba din Italia gazduieste festivalul degustarilor de trufe. Este poate unul din putinele locuri unde italienii, loviti crancen de criza economica, isi regasesc pe loc zambetul. Si nu din pricina gustului mirific al delicateselor naturale, ci datorita numarului mare de comenzi pentru trufele albe de Italia.

Adevarate comori ale naturii, trufele au invadat anul acesta ca niciodata padurile din peninsula dupa o vara ploioasa care a favorizat dezvoltarea ciupercilor. Fata de anul trecut, pretul trufelor a scazut cu 37%, dar chiar si asa unii italieni intra in 2015 cu buzunarele pline, observa reporterii publicatiei Bloomberg.

Bogatia naturii le umple buzunarele

Cu un pret de 220 de euro/100g, in scadere fata de pretul din 2013, de 350 de euro, delicatesele crescute in padure ii salveaza pe vanatorii de trufe din Italia.

"Ploile din timpul verii ne-au adus o recolta imbelsugata in acest an", spune Giovanni Monchiero, care de 45 de ani incoace isi castiga existenta cautand si vanzand trufe. Batranul si-a infiintat inclusiv o scoala de dresaj pentru cainii cautatori de trufe in orasul sau, Roddi.

Abundenta acestor fructe de padure este cam singura veste una aparuta de ceva vreme incoace in peisajul economic italian Datoria externa de 2000 de miliarde de euro il forteaza pe premierul italian Matteo Renzi sa taie si mai mult in carne vie pe fondul unui somaj in crestere, inregistrat mai ales in randul tinerilor. Cu o rata de crestere economica de doar 0,3%, in Italia pana si vestea cresterii exportului de trufe pana la 400 milioane de euro reprezinta o veste imbucuratoare.

Comoara din padure

Productia de trufe in acest an este cu 30% mai mare decat cantitatile raportate de culegatori in cursul anului trecut, se arata intr-o estimare a Centrului National de Studiu al Trufelor din Italia. Abundenta marfii a generat insa si o scadere a pretului, dar pe timp de criza, un pret redus inseamna si vanzare asigurata.

Delicatesele care cresc la tulpina stejarilor si fagilor se prezinta in doua forme: trufe albe, care pot fi servite si crude si trufe negre, cele mai ieftine, care se pot consuma doar gatite.Culegatorii de trufe folosesc caini dresati pentru descoperirea acestor comori ale naturii, iar in acest an efortul celor mai norocosi va fi rasplatit din plin.

"Cu tot cu productia de trufe negre, cred ca nivelul vanzarilor din acest an va depasi 400 de milioane de euro", sustine Mauro Carbone. Pretioasele fructe ale padurii s-au asezata inca din antichitate pe mesele gurmanzilor,Cicero si Plutarh fiind unii dintre cei care au laudat gustul divin al acestora. Mai aproape de prezent, doua personaje de renume: Silvio Berlusconi si amicul sau Vladimir Putin au savurat gustul delicios al trufelor albe de Italia numai departe de saptamana trecuta.

Caviarul viitorului

Putin si Berlusconi au discutat politica la ceas tarziu din noapte la un pahar cu vin si tagliolini cu trufe albe, dupa cum au aratat persoane din anturajul lui Silvio Berlusconi. Insa nu sunt singurii care apreciaza gustul divin al trufelor. Pentru fiecare euro cheltuit pentru gasirea si gatirea unei trufe, piemontezii din Alba estimeaza ca un turist lasa din buzunar inca 20 de euro in economia locala. O afacere care tine in viata o regiune intreaga. Iar viitorul acesteia sta in starnirea poftelor noilor milionari ai pietelor in plina dezvoltare. "Piete precum Brazilia, China, India, Vietnam incep sa devina interesante pentru noi. Trufele au potentialul de fi caviarul viitorului", explica Alessandro Bonino, un piemontez care detine un magazin de delicatese naturale in Alba.

#pret trufe, #export trufe, #trufe albe de Italia, #economie italia , #Italia