Un oficial BCE spune ca nu sunt semne clare ca la nivel mondial criza financiara se apropie de final

Vineri, 29 Mai 2009, ora 16:48
1495 citiri
Un oficial BCE spune ca nu sunt semne clare ca la nivel mondial criza financiara se apropie de final

Un membru al consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca nu exista semne clare ca, la nivel mondial, criza financiara se apropie de sfarsit, cu toate ca riscurile aparitiei unei deflatii de durata sunt reduse, transmite Reuters.

"Probabilitatea aparitiei deflatiei, in sensul scaderii prelungite a nivelului general al preturilor, pare redusa", a afirmat Draghi, membru al consiliului BCE si guvernator al bancii centrale din Italia, la o sedinta a institutiei de credit, precizeaza Mediafax.

El a precizat ca vor aparea presiuni pentru ridicarea dobanzilor cheie in urmatorii doi ani din cauza nevoii de a plasa pe piata "volume masive" de titluri de valoare guvernamentale, ceea ce va intarzia revenirea economica.

Referitor la situatia pietei muncii din Italia, Draghi a avertizat ca rata somajului ar putea creste de la nivelul actual de 8,5% la peste 10%, astfel incat veniturile si consumul din gospodarii se vor reduce in continuare, in pofida inflatiei scazute. In acesta situatie, se vor diminua si investitiile companiilor.

Draghi a aratat, la un post de radio, ca volumul cheltuielilor publice, ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB), deja la cel mai mare nivel de la terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ar putea avansa cu trei puncte procentuale in acest an, la peste 50% din PIB.

Banca centrala din Italia anticipeaza ca economia nationala va scadea cu 5% in acest an, proiectie mai pesimista decat cea a guvernului, care indica o comprimare a PIB de 4,2%.

#criza, # final, # dobanda cheie, # deflatie, # scadere, # investitii , #Italia