Valoarea schimburilor comerciale cu Italia a urcat in 2011cu 13,3%

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 17:43
1433 citiri
Valoarea schimburilor comerciale cu Italia a urcat in 2011cu 13,3%

Italia a fost si in anul 2011 al doilea partener comercial al Romaniei, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari ridicandu-se la 12 miliarde de euro, in crestere cu 13,3% fata de 2010, conform datelor publicate de Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor.

Potrivit Ambasadei Italiei la Bucuresti, a crescut, in special, valoarea exporturilor romanesti catre Italia, la 5,78 miliarde de euro (+11,9% fata de 2010), iar importurile din Peninsula au insumat 6,23 miliarde de euro (+14,6% fata de 2010), "cel mai bun rezultat obtinut in relatiile comerciale dintre tara noastra si Romania, depasind considerabil cele aproximativ 11 miliarde de euro inregistrate in 2008".

Fata de 2010, in anul 2011 s-a observat mai ales un interes sporit pentru importurile din Italia ale diferitelor produse, printre care calculatoare si produse electronice; produse ale industriei metalurgice; masini si utilaje; produse chimice; produse textile; hartie si produse din hartie.

In ceea ce priveste produsele agricole, de pescuit si de silvicultura, balanta comerciala, chiar daca a ramas in continuare negativa, a inregistrat totusi o usoara imbunatatire.

"Nivelul record atins in 2011 in schimburile comerciale bilaterale dintre Italia si Romania este, cu siguranta, rodul efortului depus de reteaua de productie din ambele tari intr-o perioada in care se resimt in continuare efectele crizei economice europene".

"In acest context, gastronomia, industria textila, produsele si masinile agricole, produsele siderurgice, constituie punctele forte apreciate si recunoscute in aceasta realitate in care produsele italienesti continua sa fie de mare interes", se spune in comunicat.

#schimburi comerciale Italia, #Romania comert Italia, #valoare schimburi comerciale Romania Italia , #Italia