Victoria lui Gaddafi ar putea duce la expulzarea companiilor energetice

Vineri, 18 Martie 2011, ora 22:36
1693 citiri
Victoria lui Gaddafi ar putea duce la expulzarea companiilor energetice

Muammar Kadhafi ar putea obliga companiile energetice occidentale sa paraseasca Libia, daca va invinge insurgenta impotriva regimului sau, ceea ce ar afecta grupuri precum Eni si Repsol, transmite Mediafax. 

Gaddafi a preluat controlul asupra unor facilitati petroliere din Ras Lanuf si Brega si s-a apropiat de Benghazi, centrul revoltei, in timp ce Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a votat in favoarea stabilirii unei zone de interdictie aeriana in Libia.

Amenintarea ca ar putea colabora cu China in domeniul energiei, sector in care Italia a avut un rol important in ultimele cinci decenii, ar putea remodela harta economica a Libiei, care detine cele mai mari rezerve de petrol din Africa.

"Daca Gaddafi castiga, Libia se va orienta spre est pentru sprijin. Companiile occidentale nu vor reveni prea curand si nu vor putea sa investeasca. Economia libiana va fi devastata pentru ani de zile", a declarat Shadi Hamid, director pentru cercetari la Doha Center, al Brookings Institution, din Qatar.

Chiar si fara expulzare, o victorie a lui Kadhafi ar atrage sanctiuni occidentale care ar anula investitiile efectuate in ultimii zece ani de companii europene si americane.

Eliminarea in 2004 a unor restrictii comerciale vechi de 20 de ani a permis unor companii precum BP si Royal Dutch Shell sa investeasca in exploatari petroliere libiene.

Productia a ajuns la 1,6 milioane de barili pe zi, majoritatea fiind vanduta in Europa.

In urma conflictelor armate, productia de petrol a Libiei a scazut drastic, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE).

Conflictul, soldat cu sute de morti, a contribuit la cresterea pretului petrolului Brent cu circa 20%, de la inceputul acestui an.

Exporturile de titei ale Libiei ar putea fi blocate timp de mai multe luni din cauza distrugerilor de la unitatile de productie si a sanctiunilor internationale, a estimat AIE saptamana trecuta.

La inceputul lunii martie, Gaddafi a amenintat ca va inlocui companiile occidentale cu unele din India si China. Dupa mai mult de zece zile, liderul libian a discutat cu ambasadorii celor doua tari si cu cel al Rusiei in legatura cu posibile investitii.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat pe 16 martie, in Parlamentul Italiei, ca justificarea Chinei, in privinta Libiei, este una economica.

Eni, cea mai mare companie petroliera din Italia, Total din Franta si Repsol din Spania se numara printre companiile straine care si-au evacuat angajatii si au redus productia din Libia.

Peste 20% din petrolul importat de Austria, Irlanda si Italia este din Libia, potrivit AIE.

Directorul general al Ani, Paolo Scaroni, a declarat ca nu considera relatia cu Libia compromisa si ca grupul mentine relatiile cu compania nationala petroliera din aceasta tara.

El a aratat ca a cerut secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, inaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, si ministrului italian de externe Frattini ca productia de gaze pentru populatia locala libiana sa fie exclusa de la orice sanctiuni impotriva Libiei.

Presedintele companiei libiene National Oil, Shokri Ghanem, a declarat ca Libia va continua relatiile cu Eni si va onora contractele existente cu companiile straine.

Actiunile Eni au scazut cu peste 10%, iar cele ale Repsol cu 7%, de la jumatatea lunii februarie, cand au izbucnit protestele impotriva lui Kadhafi.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#petrol, #companie nationala petroliera, #economia libiana, #liderul libian, #muammar gaddafi , #Italia