Videanu: Am hotarat cu Serbia continuarea primului tronson de oleoduct Constanta- Pancevo

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 15:17
1545 citiri

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca a hotarat cu partenerii sarbi continuarea primului tronson de oleoduct Constanta-Pancevo, oleoduct care initial era planificat sa ajunga pana la Trieste, in Italia, informeaza NewsIn.

"Am hotarat cu partenerii nostri sarbi continuarea primului tronson Constanta- Pancevo. In momentul de fata, lucrurile sunt foarte avansate si sper ca ulterior, cu colegii nostri croati si italieni, sa incercam sa dezvoltam finalitatea acestui proiect", a declarat Adriean Videanu miercuri, la reuniunea anuala a diplomatiei.

Romania si Serbia au demarat recent negocieri privind constructia unui oleoduct, in varianta mai scurta a Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanta-Trieste, intrucat participatiile Croatiei si Italiei la PEOP sunt in prezent incerte, iar noul oleoduct ar putea fi dezvoltat pe relatia Pancevo-Constanta sau Pancevo-Ploiesti.

Croatia ar putea fi exclusa din proiectul oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanta-Trieste daca nu va depune capitalul social in valoare de 70.000 lire sterline in termen de 30 de zile de la primirea scrisorii de notificare din partea celorlalti actionari, Romania si Serbia.

De altfel, compania Janaf din Croatia a dat recent de inteles ca "intra in hibernare" in ceea ce priveste PEOP, potrivit reprezentantilor Conpet.

Initial si Italia facea parte din acest proiect, dar nu si-a desemnat nici pana acum o companie care sa o reprezinte in PEOP.

Reprezentanti ai Romaniei, Serbiei si Croatiei au semnat la 22 aprilie 2008 acordul pentru infiintarea companiei de proiect a oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanta-Trieste, iar cea de-a patra tara, Italia, urma sa ia o decizie in privinta implicarii in proiect dupa instalarea noului Guvern de la Roma.

Costurile oleoductului Constanta-Trieste erau estimate la circa 3 miliarde euro.

Lungimea totala a conductei ar ajunge la 1.360 kilometri, din care pe teritoriul Romaniei 649 kilometri, al Serbiei - 208 km, al Croatiei - 423 km, al Sloveniei - 29 km si al Italiei - 10 kilometri.

#videanu serbia oleoduct tronson , #Italia