Actiunile marilor asiguratori europeni scad puternic dupa cutremurul din Japonia

Vineri, 11 Martie 2011, ora 13:55
1277 citiri
Actiunile marilor asiguratori europeni scad puternic dupa cutremurul din Japonia

Actiunile marilor companii de asigurare si reasigurare din Europa sunt in scadere puternica vineri, investitorii anticipand pagube substantiale dupa cutremurul din Japonia, care a fost urmat de valuri tsunami devastatoare, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Cutremurul de vineri de pe coasta de nord-est a Japoniei a avut o magnitudine de 8,9, cel mai grav din ultimii 140 de ani, iar valurile tsunami de pana la zece metri care s-au ridicat am maturat coasta de est.

Cutremurul din 1995 din Kobe a cauzat pagube de 100 miliarde de dolari si a fost cel mai scump dezastru natural din istorie.

Pagubele economice cauzate de valul tsunami din Oceanul Indian din 2004 au fost estimate la circa 10 miliarde de dolari.

Actiunile Swiss Re, Hannover Re si Munich Re, cei mai mari reasiguratori europeni, au scazut cu peste 5% in sedinta bursiera de vineri pe pietele europene.

Totodata, actiunile companiilor de asigurare din Marea Britanie, Franta si Germania au inregistrat pierderi importante, de circa 2,5%.

Cutremurul a avut loc la scurt timp inainte de inchiderea sedintei de vineri pe bursa de la Tokyo, impingand indicele Nikkei la un minim al ultimelor cinci saptamani.

Contractele futures pe indicele Nikkei, tranzactionate la Osaka, au scazut cu 4,7% in urma dezastrului.

Circa 4,4 milioane de locuinte au ramas fara curent electric, potrivit presei nipone.

Numeroase fabrici de automobile si electronice au fost inchise de companiile japoneze, iar porturile de pe coasta de est au fost aruncate in haos. Au fost semnalate incendii la o rafinarie petroliera si un combinat siderurgic. 

Mai multe centrale nucleare si rafinarii petroliere au fost inchise, iar presa japoneza sustine ca guvernul ar putea declara alerta nucleara, semnaland scurgeri radioactive la reactoarele centralelor sau defectiuni la sistemele de racire.

Pietele de marfuri se lupta se asemenea cu consecintele situatiei din Japonia, inregistrand scaderi pe linie.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, #asiguratori, #europa, #cutremur japonia , #Japonia