Au inceput alegerile legislative in Japonia. Conservatorii sunt favoriti

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 12:45
1301 citiri
Au inceput alegerile legislative in Japonia. Conservatorii sunt favoriti
Foto: Reuters

Japonezii au inceput sa voteze duminica dimineata pentru a reinnoi camera inferioara a parlamentului in alegeri legislative anticipate ce ar urma sa ii readuca la putere pe conservatorii PLD in detrimentul actualei majoritati de centru-stanga, dupa o paranteza de trei ani in opozitie.

Sectiile de votare s-au deschis la 7.00 dimineata (ora 22.00 GMT, sambata), au anuntat oficiali insarcinati cu scrutinul. Numaratoarea voturilor va incepe imediat dupa inchiderea birourilor duminica seara si primele exit-poll-uri vor fi anuntate la scurt timp de marile canale de televiziune.

Potrivit tuturor sondajelor de opinie din ultimele saptamani, Partidul Democrat din Japonia (n.r. DPJ, de centru-stanga) al primului ministru Yoshihiko Noda este de asteptat sa sufere o infrangere severa si sa fie sanctionat de alegatori, tot mai dezamagiti de numarul de promisiuni neonorate, atrasi acum de conservatorii Partidului Liberal Democrat condus de Shinzo Abe.

Peste 100 de milioane de japonezi urmeaza sa ii aleaga pe cei 480 de membri ai Camerei inferioare care, la randul lor, vor alege un prim-ministru pentru a conduce destinele unei natiuni demografic imbatranite, puternica economic dar in recesiune si diplomatic afona in fata gigantului chinez vecin, noteaza AFP.

#alegeri legislative Japonia, #alegeri Parlament Japonia, #alegeri anticipate Japonia, #alegeri Japonia 2012 , #Japonia