Aurul nu mai este vanat. Investitorii se inarmeaza, la propriu

Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:02
7289 citiri
Aurul nu mai este vanat. Investitorii se inarmeaza, la propriu

Cea mai recenta licitatie organizata in decembrie de casa Holt's Auctioneers, specializata in vanzarea pustilor englezesti, a inregistrat vanzari-record, de 2,72 milioane de dolari. 

Printre obiectele cele mai valoroase s-au numarat perechea de arme Purdey, vanduta cu 131.200 de dolari, si doua pusti de vanatoare Holland & Holland, care au costat 128.000 de dolari, informeaza Time.

Nici celebra casa de licitatii Sotheby's nu a stat departe de domeniul armelor. Un cumparator a platit 134.400 de dolari pentru o pusca Boss & Co. cu calibru de 12 mm.

Piata pentru armele englezesti este acum tinta investitorilor, care sunt dispusi sa plateasca preturi din ce in ce mai mari pe armele de foc. 

Organizatorii de licitatii spun ca boom-ul a inceput odata cu prabusirea Lehman Brothers, din septembrie 2008.

Speriati de impredictibilitatea pietei de capital, tot mai multi investitori au vrut sa-si diversifice portofoliul, vazand in clasicele arme o investitie sigura dar si o utilitate.

"Exista multe asemanari intre piata armelor de foc si cea a masinilor vintage", spune unul dintre reprezentantii casei de licitatii Sotheby's, pentru revista Time.

"Daca este atent ingrijita si intretinuta, o arma englezeasca nu poate decat sa creasca, in valoare", adauga un al doilea expert, citat de aceeasi revista.

Profiturile de pana acum nu au fost foarte mari: valoarea creste cu o rata de 3-5% pe an. Dar cheltuirea banilor pe o pusca englezeasca de calitate este un pariu sigur.

Piata nu va fi niciodata suprasaturata, iar faptul ca cererea va depasi oferta mereu va asigura o crestere continua a preturilor.

Asta pentru ca in fiecare an, se produc numai cateva exemplare. O pusca englezeasca de lux este lucrata manual si are nevoie de 2-3 ani pentru a fi finalizata.

In 2010, celebrul producator de arme britanic Holland & Holland a livrat 88 de exemplare.

Pistoalele de provenienta speciala, cele care au apartinut unei personalitati, pot creste in valoare cu un ritm si mai accelerat.

Pusca Boss vanduta in decembrie cu 134.400 de dolari a apartinut muzicianului Eric Clapton. 

De ce sunt atat de scumpe pustile englezesti?


In Marea Britanie, vanatoarea sportiva este privita inca de la mijlocul secolului al 19-lea ca fiind un sport al celor bogati.

Producatorii de arme au crescut odata cu sportul, dezvoltandu-se echipe de mestesugari capabili sa imbunateasca tehnicile necesare crearii unui astfel de obiect.

Produsele finite sunt adevarate opere de arta, imbinand atat de bine lemnul de nuc cu gravurile lucrate manual, incat sunt perfect echilibrate.

Acestea sunt la fel de apreciate ca si celelalte produse de lux englezesti, cum ar fi masinile Rolls-Royce sau Bentley.

Si, in mod ironic, la fel cum Rolls si Bentley sunt acum detinute de companii nemtesti, cei mai cunoscuti producatori de arme britanici au patroni francezi.

Majoritatea cumparatorilor sunt europeni, insa americanii devin din ce in ce mai interesati. 25% din clientii armelor fabricate de Holt sunt din Statele Unite.

La aceasta moda nu s-au alaturat inca bogatii asiatici, din cauza regulamentelor stricte in ceea ce priveste detinerea de arme in China si Japonia.

Rusii, pe de alta parte, au prins gustul licitatiilor pentru arme si se anunta deja participanti importanti la seria de licitatii din aceasta primavara.

#investitori, #aur, #arme de foc, #pusti englezesti, #opera de arta, #licitatie, #vanatoare , #Japonia