Banca Mondiala : Economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009

Marti, 31 Martie 2009, ora 13:29
915 citiri
Banca Mondiala : Economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009

Banca Mondiala a estimat astazi ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, in timp ce un raport publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca economia zonei euro se va comprima cu 4,1% in acest an, informeaza AFP.

 

 

In acelasi timp, produsul intern brut (PIB) al Japoniei ar urma sa scada cu 5,3% anul acesta, in timp ce in 2010, PIB-ul va creste cu 1,5%.

In ceea ce priveste economia Statelor Unite, comprimarea de anul acesta este estimata sa ajunga la 2,4%, urmand ca economia sa isi revina anul viitor, inregistrand o crestere cu 2%.

Raportul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica arata ca Statele Unite vor inregistra in 2009 o scadere de 4% a produsului intern brut (PIB), iar economia Japoniei se va comprima cu 6,6%, ceea ce face ca recesiunea in zona OCDE sa fie de 4,3%, iar rata somajului este estimata sa ajunga la 9,9% in 2010.

"Lumea este prada in prezent unei hemoragii economice, trecand prin cea mai grava criza din ultima jumatate de secol, iar primele semne de revenire nu sunt asteptate inainte de 2010, potrivit raportului OCDE, care grupeaza cele mai bogate tari din lume.

In SUA, Japonia si zona euro, precum si pe ansamblul OCDE, productia va scadea intre 4% si 7% in acest an si va stagna in general anul viitor, arata OCDE in documentul pregatit in vederea summit-ului G20 ce va avea loc joi la Londra.

Anul trecut, economia zonei euro a crescut cu 0,7%, cea a Japoniei s-a comprimat cu 0,7%, in timp ce PIB-ul Statelor Unite a avansat cu 1,1%.

"Cresterea PIB-ului mondial in termeni reali, excluzand inflatia, ar trebui sa incetineasca cu 2,7% in 2009, inainte de a castiga 1,25% in 2010", mai indica Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care adauga ca revenirea din 2010 va fi conditionata de atenuarea spre sfarsitul lui 2009 a tensiunilor de pe pietele de capital.

De asemenea, Statele Unite vor inregistra in 2009 o scadere de 4% a produsului intern brut (PIB), iar economia Japoniei se va comprima cu 6,6%, ceea ce face ca recesiunea in zona OCDE sa fie de 4,3%, iar rata somajului este estimata sa ajunga la 9,9% in 2010.

In ceea ce priveste China, Banca Mondiala estimeaza ca PIB-ul acesteia va creste cu 6,5% in 2009 si cu 7,5% in anul urmator.

Economia Rusiei se va comprima anul acesta cu 4,5%, in timp ce cresterea economica va stagna in 2010.

De asemenea, Banca Mondiala estimeaza ca economiile tarilor in curs de dezvoltare vor creste cu 2,1% in 2009, fata de 5,8% in 2008, ceea ce reflecta deteriorarea conditiilor financiare globale.

In raportul actualizat, Banca a subliniat ca, desi vom asista la o revenire a cresterii economice, activitatea va ramane slaba, in timp ce rata crescuta a somajului si ajustarile semnificative din fiecare sector vor persista in urmatorii doi ani.

Europa si Asia Centrala au fost printre cele mai afectate de ultimele tendinte ale evolutiei economice, considera Banca Mondiala.

PIB-ul acestei regiuni ar putea scadea cu 2% in 2009, fata de o crestere cu 4,2% in 2008.

In acest context, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a anuntat marti crearea unui fond global de comert de 50 miliarde dolari si a cerut liderilor G20 sa sprijine eforturile pentru stimularea schimburilor comerciale mondiale, afectate de criza economica globala.

Comertul mondial este estimat sa scada cu 6% in 2009, conform ultimelor previziuni ale Bancii, marcand cel mai amplu declin din ultimii 80 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#economie, #euro, #inflatie, #pib, #somaj, #zona , #Japonia