Bank of Japan mentine dobanda cheie

Marti, 16 Iunie 2009, ora 10:00
911 citiri
Bank of Japan mentine dobanda cheie

Banca centrala a Japoniei, Bank of Japan, si-a imbunatatit pentru a doua luna consecutiv previziunile privind economia, dupa datele pozitive privind exporturile si productia industriala, indicand ca cea mai grava recesiune dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial da semne de temperare, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

"Conditiile economice din Japonia, dupa ce s-au deteriorat semnificativ, au incetat sa se mai inrautateasca. In lunile urmatoare, este foarte probabil ca economia japoneza sa inceapa sa dea semne de revenire," se arata intr-un comunicat al bancii centrale, care a mentinut dobanda cheie la nivelul de 0,1%.

Guvernatorul bancii, Masaaki Shirakawa, ar putea anunta azi ca este prea devreme sa extinda politica bancii de cumparare de datorii corporatiste si acordare de imprumuturi generoase, in conditiile in care economia ramane fragila.

De asemenea, banca centrala a subliniat ca economia japoneza continua sa se confrunte cu riscuri, multe dintre acestea referindu-se la climatul financiar intern si international, in contextul recesiunii globale.

De cand a coborat dobanda cheie la 0,1% in decembrie 2008, banca centrala a inceput sa cumpere titluri comerciale si obligatiuni corporatiste, pentru sporirea fluxului de lichiditati catre companii.

De asemenea, a oferit credite nelimitate bancilor comerciale, in schimbul anumitor garantii. Programul de finantare expira in 30 septembrie.

Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.

Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor.

Totusi, activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor.

Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata. Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat Japonia in mai, coborand ultimul rating pentru credite in valuta din categoria triplu-'A', in cadrul unei miscari ce ar putea reinnoi speculatiile de pe piata cu privire la bonitatea natiunilor bogate, mai ales a Statelor Unite.

Economia Japoniei a fost afectata de un colaps al exporturilor incepand cu septembrie 2008, desi exista semne ca cea mai dificila perioada a recesiunii s-a incheiat.

La sfarsitul lunii martie, Banca Mondiala a estimat ca PIB-ul Japoniei ar urma sa scada cu 5,3% anul acesta, in timp ce in 2010, PIB-ul va creste cu 1,5%. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#dobanda, #exporturi, #investitii, #recesiune , #Japonia