Blu-ray vrea sa scoata DVD-urile de pe piata in trei ani

Vineri, 16 Martie 2007, ora 15:49
1048 citiri

Formatul de inalta definitie dezvoltat de Sony castiga teren in Statele Unite si Japonia si, prin lansarea PlayStation 3, spera sa se pozitioneaze si pe piata europeana. Blu-ray Disc Association estimeaza ca, in trei ani, formatul sau va lua locul traditionalelor DVD-uri, atat in optiunile consumatorilor, cat si in cele ale providerilor de continut, informeaza Reuters.

"In trei ani va fi numai Blu-ray", a declarat Frank Simonis, presedintele diviziei europene a Blu-ray Disc Association, in cadrul targului CeBIT ce se desfasoara, zilele acestea, la Hanovra (Germania).

Blu-ray, care ofera o capacitate de stocare de cinci ori mai mare decat DVD-urile, trebuie, inainte de toate, sa faca fata competitorului HD-DVD, un format cu memorie mai mica, dar care implica costuri mai scazute pentru echipamentele de inregistrare si de redare a continutului.

Blu-ray a facut deja un pas important in aceasta directie cu PlayStation 3, consolele Sony fiind prevazute cu un Blu-ray player. Potrivit informatiilor publicate de companie, Sony Computer Entertainment vanduse, pana in decembrie, peste 1,84 milioane de console in Japonia si SUA, iar saptamana viitoare PS3 va intra pe piate europeana.

Reprezentantii studioulul 20th Century Fox, care promoveaza Blu-ray, au anuntat ca vanzarile filmelor stocate pe acest suport sunt de trei ori mai mari decat la cele pe HD DVD.

Peste 5,2 milioane de discuri Blu-ray au fost comercializate, potrivit lui Nick Sharples, reprezentantul Sony Computer Entertainment Europe. Sony si-a reiterat intentia de a vinde sase milioane de console PS3 pana la finalul anului.

Cinci din cele opt mari studiouri de film de la Hollywood sprijina Blu-ray, in timp ce numai Universal promoveaza formatele HD DVD.

Bloombiz