CE vrea sa deschida negocierile de liber-schimb intre UE si Japonia

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:52
1103 citiri
CE vrea sa deschida negocierile de liber-schimb intre UE si Japonia

Comisia Europeana a facut un pas spre deschiderea de negocieri de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Japonia, propunandu-le miercuri statelor membre sa examineze un proiect de mandat ce ar putea, in cele din urma, sa conduca la nasterea unuia dintre cele mai importante acorduri de acest tip la nivel mondial.

"Comisia Europeana a decis sa le ceara statelor membre sa dea unda verde pentru inceperea de negocieri de liber-schimb cu un important partener politic si economic, Japonia", a declarat comisarul european insarcinat cu comertul, Karel De Gucht, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Decizia de a propune un mandat de negociere a fost adoptata de colegiul comisarilor europeni cu ocazia unei reuniuni desfasurate miercuri. In prezent, statele membre ar urma sa isi dea fiecare acordul pentru lansarea negocierilor, ceea ce s-ar putea intampla cu ocazia viitorului summit al sefilor de stat si de guvern europeni, in octombrie.

Daca va obtine sprijinul Celor 27, acest acord de liber-schimb "ar putea aduce un procent la cresterea Uniunii Europene si spori cu o treime exporturile europene spre Japonia", a apreciat De Gucht. La final, aceasta s-ar putea traduce potrivit lui De Gucht prin 400.000 de locuri de munca noi.

"Avem nevoie de aceste locuri de munca si avem nevoie de aceasta crestere in climatul economic actual", a subliniat el, in contextul in care anumiti oameni de afaceri europeni, in special din sectorul auto, se tem de consecintele pe care le-ar putea avea un asemenea acord asupra activitatii lor.

#negocieri UE Japonia, #acorduri UE Japonia , #Japonia