China si Japonia isi disputa influenta economica in Africa

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 12:40
1463 citiri
China si Japonia isi disputa influenta economica in Africa

Premierul japonez Shinzo Abe va incepe joi un turneu in Africa, respectandu-si o promisiune facuta in iunie in cadrul unui summit Africa-Japonia, in contextul competitiei tot mai mari cu China pe continentul african, relateaza luni AFP.

Potrivit unor informatii aparute in presa, Shinzo Abe, primul sef de guvern japonez care efectueaza o vizita in Africa in ultimii opt ani, se va deplasa in Mozambic, Cote d'Ivoire si Etiopia, dar si in Oman.

In Mozambic, el ar urma sa anunte un angajament de peste 60 miliarde de yeni (577 milioane de dolari, 423 milioane de euro) reprezentand un imprumut pentru construirea de autostrazi, apoi 10 miliarde de yeni in Etiopia pentru realizarea unei centrale geotermice.

La 1 iunie 2012, in cursul celei de-a cincea Conferinte internationale de la Tokio pentru dezvoltarea Africii (TICAD), Japonia a anuntat un ajutor public de 10,6 miliarde de euro pe cinci ani pentru Africa. In prezenta a aproximativ 40 de sefi de stat si de guvern africani reuniti la Yokohama (regiunea Tokyo), premierul Shinzo Abe a promis aceste fonduri in cadrul unui pachet global de "ajutor public si privat" echivalent cu 24,2 miliarde de euro pentru "a sustine dezvoltarea continentului african".

Turneul, efectuat impreuna cu 50 de mari patroni japonezi, potrivit agentiei de presa Jiji, survine in aceeasi perioada cu cel efectuat de seful diplomatiei chineze Wang Yi, care a plecat luni spre Etiopia, Djibouti, Ghana si Senegal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premier Shinzo Abe, #relatii Japonia Afirca, #investitii Africa , #Japonia