China trage linie: Japonia nu are ce cauta in Marea Chinei de Sud!

Luni, 20 Martie 2017, ora 17:53
12516 citiri
China trage linie: Japonia nu are ce cauta in Marea Chinei de Sud!
Foto: Kalamkranti.com

Intentia liderilor militari de la Tokyo de a trimite cel mai mare vas de razboi al Japoniei in Marea Chinei de Sud, pentru a participa la un exercitiu militar programat de Marina americana in luna mai, a starnit riposta imediata a Beijingului.

Deplasarea vasului heliport Izumo in apele marii revendicate in proportie de 80% de China este vazuta ca o provocare de catre liderii de la Beijing, acestia amenintand cu riposte pe masura, informeaza IB Times.

Nava ar urma sa execute un tur de forta intre Singapore, Indonezia, Filipine si Sri Lanka, inainte de a se alatura flotei americano-indiene care va participa la exercitiul Malabar, din Oceanul Indian, in luna iulie.

Traseul ar fi o premiera pentru marina nipona, care a stationat in apele controlate de Japonia inca de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar traversarea regiunii maritime pe care China o disputa cu Vietnam, Filipine, Brunei, Malaezia si Taiwan pare chiar un act de bravura.

"Daca Japonia insista sa adopte masuri gresite si ia in considerare chiar interventii militare care sa ameninte suveranitatea si securitatea Chinei, atunci vom fi pregatiti sa raspundem in aceeasi masura", a comentat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.

"Scopul nostru este sa testam capacitatea de lupta a navei Izumo in misiuni de lunga durata. Se va antrena cu Marina Americana in Marea Chinei de Sud", a precizat o sursa din Ministerul Apararii de la Tokyo, citata de Reuters.

Navele americane, in cooperare cu avioane ale armatei japoneze si trupe din Coreea de Sud au mai derulat exercitii in regiunea Marii Chinei de Sud, pe fondul militarizarii acesteia de catre Beijing prin instalarea unor baze militare pe insulele artificiale construite in ultimii ani de China.

Zona pe care Beijingul o revendica acopera si cel mai important traseu maritim comercial, cu o valoare anuala a marfurilor estimata la 5.000 de miliarde de dolari.

Japonia nu revendica niciun centimetru din Marea Chinei de Sud, dar intretine o disputa similara cu Beijingul in Marea Chinei de Est.

#disputa Marea Chinei de Sud, #baze militare China, #exercitiu militar SUA Japonia, #interventie militara Japonia , #Japonia