Creantierii SUA reactioneaza diferit

Sambata, 06 August 2011, ora 17:50
1180 citiri
Creantierii SUA reactioneaza diferit

Beijingul, care detinea in luna mai obligatiuni americane in valoare de circa 1.160 miliarde de dolari, "are toate drepturile ca ceara Statelor Unite sa se ocupe de problema structurala a datoriei", scrie sambata agentia oficiala Xinhua, transmite NewsIn.

Ea a amintit ca agentia chineza de evaluare financiara Dagong a scazut ratingul SUA inca de miercuri.

"Zilele in care Uncle Sam (SUA - n.r.), paralizat de datorii, putea cu usurinta sa contracteze imprumuturi infinite din strainatate par numarate", potrivit Xinhua.

"Pentru a rezolva dependenta sa de datorii, Statele Unite trebuie sa reaplice principiul de bun simt potrivit caruia fiecare trebuie sa traiasca in functie de mijloacele de care dispune", a adaugat agentia oficiala.

Alte tari au avut, insa, o reactie mai moderata.

"Franta are incredere completa in soliditatea economiei americane si bazele sale", a declarat ministrul francez de finante Francois Baroin. Cu toate acestea, "ministrii de finante din G7 sunt in contact permanent pentru a supraveghea situatia pietelor si a discuta actiunile necesare", a adaugat el.

Japonia, a doilea creantier al Statelor Unite, a dat asigurari ca politica sa de cumparare de obligatiuni americane va ramane neschimbata, in pofida scaderii ratingului.

"Increderea noastra in obligatiunile Trezoreriei americane si atractivitatea lor ca investitie nu se va schimba in urma acestei actiuni", a spus un oficial guvernamental nipon.

Tokyo, care depune in prezent eforturi pentru a evita o apreciere brusca a monedei sale fata de dolar, nu are niciun interes sa isi vanda activele in dolari, pentru ca astfel ar consolida yenul.

In Coreea de Sud, inalti oficial din Ministerul de Finante au avut sambata o reuniune de urgenta pentru a analiza consecintele scaderii ratingului, dar Guvernul a avertizat in legatura cu orice reactie excesiva.

"Nu trebuie sa fim prea ingrijorati pentru economia noastra sau pentru pietele financiare", a spus viceministrul de finante Yim Jong-Yong.

Si premierul australian Julia Gillard a indemnat pietele la calm.

"In acelasi timp, celelalte doua agentii mari, Moody's si Fitch, continua sa noteze economia americana cu AAA. Deci cred ca oamenii trebuie sa ia in considerare totalitatea faptelor", a adaugat el.

"Situatia este grava", a apreciat ministrul indian de finante Pranab Mukherjee, potrivit caruia analizarea consecintelor va lua timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creantieri sua, #rating sua, #reducere rating sua, #sua , #Japonia