Criza datoriilor in SUA: retrogradare sau default?

Joi, 28 Iulie 2011, ora 14:28
1336 citiri
Criza datoriilor in SUA: retrogradare sau default?

Casa Alba imbreuna cu membrii Congresului se afla in plin proces de creatie pentru un "plan B", menit sa evite intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata. 

Liderii Republicani si cei Democrati, insa, nu reusesc sa ajunga la un acord privind tipul de reduceri de costuri necesare pentru a echilibra bugetul. Acestia incearca sa gaseasca o modalitate de a majora plafonul de indatorare pana marte viitoare, scrie EuroNews.

Si rabdarea investitorilor care au imprumutat Washington-ul cu 14,3 miliarde de dolari pare sa se sfarseasca. O suma considerabila fost imprumutata din bani pusi deoparte pentru plata pensiilor si a asigurarilor de sanatate pentru americanii varstnici.

In plus, SUA datoreaza cele mai mari sume Chinei, Japoniei si Marii Britanie.

Tom Roth, analist la UNS Global Asset Management sustine ca sperantele pentru un plan maret care sa reechilibreze economia SUA sunt din ce in ce mai mici.

"Ne asteptam sa vedem o intelegere pe termen scurt care sa fie valabila pana la urmatoarele alegeri prezidentiale, insa ea nu va rezolva niciuna dintre problemele pe termen lung  pe care le avem din punctul de vedere al deficitului fiscal. Asta inseamna ca probabilitatile ca ratingul SUA sa fie retrogradat sunt din ce in ce mai mari", declara analistul.

O retrogradare de la ratingul AAA s-ar traduce intr-o dificultate mai mare pentru America sa imprumute bani in continuare. De asemenea, asta ar insemna o distrugere a reputatiei pe care Washingtonul o are si o scadere a valorii dolarului.

Americanii sunt deosebit de ingrijorati din cauza crizei

Un sondaj recent a aratat ca 56% dintre acestia sustin ideea unei cresteri de taxe simultan cu reducerile de cheltuieli pe care Obama a propus-o, dar care a fost respinsa de Republicani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datorii, #default , #Japonia