Cum arata viitorul Romaniei in ochii japonezilor cu afaceri pe plan local

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 12:07
2414 citiri
Cum arata viitorul Romaniei in ochii japonezilor cu afaceri pe plan local
Foto: Ambasadorul Japoniei in Romania, Keiji Yamamoto

Romania este o tara cu "potential urias" mai ales in energie si resurse umane, iar comaniile nipone care au investit pe plan local sunt multumite de rezultate. Totusi, Romania nu a depasit perioada de tranzitie in anumite domenii si trebuie sa avem "rabdare", transmite ambasadorul Japoniei, Keiji Yamamoto, care estimeaza ca tara noastra va deveni mai prospera abia in zece ani.

Totusi, companiile nipone sunt multumite de piata locala si intentioneaza sa se extinda. "In mod special pe planul parteneriatului economic, vedem rezultate bune ale investitiilor japoneze in Romania. In urma cu 15 ani, firmele japoneze au inceput sa investeasca in fabrici romanesti. Astazi functioneaza 25 de companii manufacturiere cu 42 de fabrici in Romania si asigura loc de munca pentru 32.000 de romani. Pot sa va spun ca aceste companii japoneze au rezultate bune in Romania si proiecteaza extinderea capacitatii lor de productie", a declarat oficialul, citat de Ziare.com.

Ambasadorului Japoniei in Romania a mai discutat despre "potentialul urias" al tarii noastre in domenii precum cel energetic si cel al resurselor umane, insa a remarcat ca aceasta se afla inca in faza de tranzitie.

"Cred ca Romania are un potential urias. Este parerea tuturor colegilor mei ambasadori, de exemplu in energie, in resurse umane. Cred ca si dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania este inca in faza de tranzitie. Am discutat cu colegii mei mai tineri, si ei cred ca peste 10 ani, Romania va fi mai prospera. Acum, vremurile sunt... avem nevoie de rabdare", a mai spus Keiji Yamamoto.

Interese japoneze in industria energiei, la Marea Neagra

Interesul nipon pentru domeniul energiei s-a concretizat deja intr-un proiect la malul Marii Negre, insa japonezii au ales Turcia, ca partener. Mai exact, in primavara, Japonia si Turcia au semnat un contract pentru construirea unei centrale nucleare pe tarmul turcesc al Marii Negre, intelegerea valorand 22 de miliarde de dolari.

Prim-ministrul turc Recep Erdogan a laudat contractul de 22 de miliarde de dolari, afirmand ca acesta este "un pas foarte important" care ar transforma relatiile bilaterale cu Japonia intr-un "parteneriat strategic".

Un consortiu japonezo-francez a castigat gigantul contract de construire a celei de-a doua centrale nucleare a Turciei, acesta fiind primul proiect nuclear de succes al Japoniei in afara granitelor sale, de la tsunami-ul care a devastat uzina de la Fukushima.

Industria nucleara japoneza isi revine dupa dezastrul de la Fukushima, din anul 2011, cand centrala nucleara a fost grav afectata in urma cutremurului devastator din 11 martie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri Romania Japonia, #companii nipone Romania , #Japonia