Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima costa peste 12 mld dolari

Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima costa peste 12 mld dolari

Dezactivarea reactoarelor de la centrala nucleara nipona de la Fukushima, avariate dupa cutremurul de la 11 martie, ar putea dura 30 de ani si ar costa compania Tokyo Electric Power Co (Tepco) peste 1.000 miliarde yeni (12 miliarde dolari), potrivit specialistilor citati de Bloomberg, citati de Mediafax.

Patru din cele sase reactoare au devenit inutilizabile dupa ce au fost racite cu apa din mare, in urma opririi sistemului de racire cauzata de cutremurul si tsunami-ul de la 11 martie. 

Reactoarele trebuie dezactivate, a anuntat, miercuri, presedintele Tepco, Tsunehisa Katsumata, fara a putea oferi un interval de timp. 


Toate reactoarele, inclusiv 5 si 6, vor fi inchise, iar guvernul nu exclude acoperirea centralei cu un invelis de beton, a transmis reporterilor un reprezentant al cancelariei premierului nipon. 


"Lipsa sustinerii publice ar putea forta scoaterea din uz a tuturor celor sase reactoare, insa Tepco va incerca sa pastreze doua daca poate obtine sustinere din partea opiniei publice, situatie putin probabila", a declarat Daniel Aldrich, profesor de stiinte politice la Universitatea Purdue din Indiana, SUA.


Reactoarele avariate trebuie demolate dupa racire, iar materialele radioactive trebuie depozitate in conditii speciale, a afirmat Tomoko Murakami, cercetator in domeniul nuclear la Institutul pentru Economia Energiei din Japonia. Scoaterea acestora din uz ar putea dura pana la trei decenii, estimeaza Murakami, in baza singurei tentative de pana acum a Japoniei de a dezactiva un reactor comercial. 


Japan Atomic Power Co a inceput procesul de dezactivare a unui reactor la centrala Tokai de langa Tokio in 1998, dupa 32 de ani de functionare, iar procesul se va incheia in martie 2021, costurile fiind estimate la 88,5 miliarde de yeni. 


Costurile la Fukushima ar putea depasi 1.000 de miliarde de yeni, a adaugat cercetatorul, care a fost implicat in dezactivarea centralei Tokai.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 950 ori