Economia japoneza - stop si de la capat!

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 13:15
3201 citiri
Economia japoneza - stop si de la capat!
Foto: nipponnews.net

Deciziile prim-ministrului japonez Shinzo Abe de a influenta in mod dramatic masurile de stimul monetar, amanarea impozitarii suplimentare a consumului si declansarea alegerilor anticipate la mijlocul lunii decembrie au starnit rumoare nu doar in Japonia, ci si pe alte continente.

In timp ce intrebarea analistilor este simpla - "Cum poti revitaliza o economie performanta, dar imbatranita, dupa o perioada de criza?" -, raspunsul nu pare sa fie de gasit.

Devine clar ca prima serie de actiuni reformiste, cunoscute si ca "Abenomics", dupa numele premierului nipon, si-au demonstrat insuccesul odata puse in practica, mai ales dupa doua trimestre cu crestere economica negativa.

Chestiunea pusa in dezbatere este daca noul program economic - Abenomics 2.0 - va reusi sa repuna Japonia pe un trend ascendent de crestere economica.

Unii dintre comentatorii europeni, dintre care se distinge Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard, remarca si diverse asemanari intre criza japoneza si cea din zona euro, se arata intr-o analiza Project Syndicate.

Reforma cu pasi impleticiti

La fel ca si in cazul statelor din zona euro, in Japonia intelegerile politice au ajuns sa altereze masurile reformiste in economie. Daca, in prima faza, masurile de politica monetara pentru atingerea unui prag normal al inflatiei, politica fiscala si reformele structurale menite a impulsiona cresterea economica pe termen lung pareau cele mai bune masuri, alte impedimente au facut ca planul lui Shinzo Abe sa esueze.

Reforma gandita de oficialii de la la Tokio nu a tinut cont si de nevoia de intinerire si extindere a ofertei pentru forta de munca din Japonia. Fara o poarta deschisa pentru forta de munca de peste hotare si cu o mare parte din femeile japoneze pastrate in postura de casnice, economia Japoniei are genunchii la fel de slabiti ca si personalul angajat care intra in categoria varstelor a II-a si III-a.

Au existat cateva valuri de acceptare a imigrantilor veniti in cautarea unui loc de munca, in special prin presiune exercitata de termenul limita al lucrarilor pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vara din 2020. In rest, clasa politica a ignorat lipsa angajatilor sanitari si din sistemul de ingrijire al varstnicilor, sectoare unde deficitul de personal este evident.

Nici masura de a creste impozitul pe consum de la 5% la 8% nu si-a gasit cel mai bun moment de a fi pusa in aplicare. Intrata in vigoare din aprilie, ca parte a negocierilor politice care i-au asigurat lui Shinzo Abe fotoliul din fruntea guvernului, suprataxarea a fost urmata de doua trimestre de crestere economica negativa.

In parte, criza din Japonia este iluzorie, revenirea economica anterioara avand la baza interesul locuitorilor de a marsa pe achizitii de bunuri de folosinta indelungata, o tendinta care pare sa fi fost anulata in prezent, crescand si mai mult riscul deflationist.

Problema demografica, pericolul nevazut

Pana in prezent, amanarea celui de-al doilea val de supraimpozitare pe consum pare un compromis util facut de guvernul Abe, insa problema ascunsa a Japoniei pare sa fie declinul demografic inregistrat din 1992 si pana in prezent.

Japonia este inca o tara bogata, dar veniturile pe cap de locuitor au coborat alarmant sub cele inregistrate in alte tari, Marea Britanie sau Statele Unite, de exemplu.

Europa poate trage si o lectie din modelul japonez, principala invatatura fiind ca masurile stimulative, chiar daca necesare pe termen scurt, nu sunt eficiente in rezolvarea deficientelor structurale inregistrate pe termen lung.

Aceasta si prin prisma asemanarilor existente intre structura demografica a Japoniei si cea a Germaniei, de exemplu, sau referitor la incapatanarea Bancii Centrale Europene de a apela la aceleasi masuri neconventionale pe termen mediu la care a facut apel si guvernatorul Bancii Japoniei, Haruhiko Kuroda.

#criza economica Japonia, #Shinzo Abe masuri Japonia, #demografie Japonia, #Japonia piata muncii , #Japonia