Economia Japoniei a crescut peste asteptari in primul trimestru

Joi, 16 Mai 2013, ora 09:58
1554 citiri
Economia Japoniei a crescut peste asteptari in primul trimestru

Economia japoneza a inregistrat o crestere de 3,5% in ritm anual in primele trei luni, o veste buna pentru premierul conservator Shinzo Abe, pentru care relansarea economica este principalul obiectiv anuntat la preluarea puterii in luna decembrie.

Potrivit cifrelor publicate joi de Guvernul nipon, a treia mare economie mondiala a inregistrat o crestere de 0,9% in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, fata de un avans de 0,3% inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2012. Analistii se asteptau la o crestere de 0,7% comparativ cu trimestrul precedent si un avans de 1% in ritm anual, transmite AFP.

Consumul privat, care este responsabil pentru 60% din economia japoneza, a crescut cu 0,9% in raport cu trimestrul anterior in timp ce exporturile, care acopera practic restul de 40% din PIB, au inregistrat un avans important de 3,8%.

"Consumul privat a fost foarte puternic iar exporturile au inregistrat performante peste asteptari. Cresterea actiunilor si asteptarile pentru salarii mai mari sunt factorii care stimuleaza consumul", a declarat Hiroaki Muto, economist sef la Sumitomo Mitsui Asset Management Co.

Optimismul consumatorilor japonezi a crescut dupa revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, dupa victoria Partidului liberal democrat in alegerile legislative din decembrie. Dupa instalarea sa, Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale a Japoniei pentru ca aceasta sa relaxeze politica monetara in ideea de a ajuta economia japoneza sa iasa din deflatie.

Aceasta politica a condus la cresterea Bursei de valori de la Tokyo, indicele principal Nikkei inregistrand o crestere de aproape 40% de la mijlocul lunii noiembrie si pana in prezent.

#crestere economica Japonia, #crestere PIB Japonia, #criza economica Japonia, #evolutie economie japoneza , #Japonia