Economia Japoniei, afectata de criza datoriilor din Europa

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 09:31
2162 citiri
Economia Japoniei, afectata de criza datoriilor din Europa

Criza datoriilor din Europa afecteaza economia Japoniei deoarece provoaca aprecierea yenului, a afirmat vineri premierul nipon Yoshihiko Noda la intalnirea cu seful FMI, Christine Largarde, care se afla in vizita la Tokyo, transmite Reuters.

"Turbulentele de pe piete cauzate de problemele din zona euro, in special aprecierea yenului, care nu reflecta fundamentele economiei Japoniei, provoaca daune serioase economiei", a declarat Yoshihiko Noda.

Dolarul s-a redresat la aproximativ 80 de yeni, de cand a atins nivelul scazut record de 77,65 yeni la 1 iunie, dar guvernul nipon este preocupat de evolutia monedei nationale deoarece nu sunt semne care sa indice incheierea crizei datoriilor din zona euro. Temerile privind Europa au determinat investitorii sa-si caute refugiul in monedele nationale ale statelor considerate mai putin vulnerabile la turbulentele de pe piete, cum ar fi yenul japonez.

"Problemele zonei euro reprezinta cea mai urgenta problema a economiei mondiale care trebuie rezolvata", a afirmat premierul nipon la intalnirea cu Christine Largarde.

David Lipton, prim-director general adjunct al FMI, a recunoscut luna trecuta ca yenul este supraevaluat, iar Banca Centrala a Japoniei ar trebui sa ia in considerare interventia pe piata valutara pentru a reduce volatilitatea.

"Cursul de schimb al yenului s-a apreciat in ultimul an, in parte si din cauza intrarilor de capital in cautare de zone sigure, iar analiza noastra sugereaza ca yenul este usor supraevaluat din punct de vedere al perspectivelor de termen mediu.

Punctul nostru de vedere este ca Japonia, la fel ca celelalte economii avansate, ar trebui sa aiba un curs de schimb flotant fixat de piete. In acelasi timp, intr-un context de intrari de capital volatile, interventia poate fi utilizata pentru a evita turbulentele de pe piata", a adaugat David Lipton.

In perioada care a trecut din luna septembrie 2010 si pana in prezent, Japonia a intervenit in mod unilateral de trei ori pe pietele valutare in incercarea de a opri aprecierea monedei nipone, ultima interventie de acest gen datand din 31 octombrie 2011.

In trecut, marile economii au criticat Japonia pentru interventiile sale unilaterale pe pietele valutare, insa ultimele declaratii ale oficialilor FMI ar putea determina autoritatile de la Tokyo sa inceapa din nou sa intre din nou pe piata daca moneda japoneza va inregistra o noua apreciere, ceea ce ar afecta castigurile exportatorilor niponi.

#economie japonia, #apreciere yen, #zona euro economie Japonia , #Japonia