Eroare la bursa, mai mare ca economia Suediei. Cum sunt posibile astfel de greseli

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 16:50
1907 citiri
Eroare la bursa, mai mare ca economia Suediei. Cum sunt posibile astfel de greseli
Sursa foto: Bloomberg

Mai multe ordine de tranzactionare pe piata secundara de capital din Tokyo, a caror valoare depaseau economia Suediei, au aparut in prima parte a sedintei de tranzactionare de marti, insa acestea au fost anulate de autoritatile de reglementare.

Astfel, in piata au fost peste 40 de ordine de tranzactii care totalizau 67.780 miliarde de yeni (617 miliarde de dolari), reiese din datele furnizate de asociatia japoneza a brokerilor, compilate de Bloomberg.

Cel mai mare ordin dintre acestea era pentru 1,96 de miliarde de actiuni emise de Toyota Motor Corp, reprezentand 57% din actiunile cotate ale celui mai mare producator mondial de automobile, in valoare de 12.680 de miliarde de yeni. Alte titluri vizate de astfel de ordine de tranzactii apartineau Honda Motor, Canon, Sony si Nomura Holdings.

Astfel de greseli, denumite "fat finger", apar periodic. In 2009, UBS a postat pe piata de capital un ordin de tranzactionare pentru obligatiuni convertibile emise de Capcom in valoare de 3.000 de miliarde de yeni. In 2005, divizia de capital a Mizuho Financial Group, nu a putut opri un ordin de tranzactionare, introdus in sistem din greseala, pentru titluri J-Com, care a costat banca, atunci, 27 de miliarde de yeni. Totusi, erorile aparute pe 1 octombrie sunt, de departe, cele mai mari de pana acum.

"Nu am mai intalnit ordine de aceasta valoare", a spus Ayako Sera, de la Sumitomo Mitsui Trust Bank, care administreaza active de circa 474 miliarde de dolari. "Trebuie sa fi fost o eroare".

Fat Finger

Desi ordinele anulate din piata nu au generat probleme, trebuie sa existe o explicatie care sa reduca ingrijorarile, a mai spus Sera.

"Nu este greu de inteles ca a existat un 'fat finger' aici, dar se ajunge din nou problemele cu privire la responsabilitate", a declarat Gavin Parry, managing director la compania de brokeraj Parry International Trading din Hong Kong. "Exista o probabilitate ca un broker sa fi confundat numarul de actiuni cu valoarea lor".

Tranzactiile de pe piata secundara de capital sunt realizate direct intre cele doua parti, fara supreveghere din partea bursei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa japonia, #erori bursa japonia , #Japonia