Exporturile japoneze, in crestere datorita Chinei

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 14:46
1379 citiri
Exporturile japoneze, in crestere datorita Chinei

Livrarile masive de bunuri in zona Asiei au ajutat Japonia sa raporteze cea mai mare crestere a exporturilor din ultimii aproape 30 de ani, intarind astfel puterea refacerii economice. 

Valoarea exporturilor a crescut cu 40.9 procente in ultima luna, fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce reprezinta cea mai rapida rata de crestere inrgistrata din februarie 1980 pana in prezent, informeaza Financial Times, citand declaratiile Ministerului de Finante japonez.

Livrarile in Asia, care au reprezentat peste jumatate din exporturile totale, au crescut cu pana la 68.1 procente fata de anul anterior, in vreme ce exporturile catre China, cel mia mare partener comercial al Japoniei, au crescut cu 79.9 procente.

Ca si alte economii asiatice, Japonia a beneficiat direct de pe urma refacerii robuste a Chinei, fapt care a determinat o crestere generalizata a cererii pentru orice fel de produs, de la automobila la ciment.

In ianuarie, livrarile de vehicule motorizate au crescut cu 342.8 procente, in vreme ce vanzarile de piese auto au crescut cu 156.6 procente.

Sectoarele de productie in continua expansiune ale Chinei au determinat, de asemenea, o crestere a cererii pentru produse chimice din Japonia, produse al caror exporturi au sarit cu 107.5 procente, si masinarii, in crestere cu 68.8 procente.

Cifrele legate de cmertul extern al Japonieiau venit dupa ce Taiwan si Thailanda au raportat cresteri puternice neasteptate saptmana aceasta, datorate exporturilor masive in China. Exporturile taiwaneze catre China, cel mai mare partener comercial al Taiwanului, au crescut cu 45 de procente in cel de-al patrulea trimestru, fata de perioada similara a anului trecut.

In Thailanda, exporturile catre China din ianuarie au crescut cu 94 de procente fata de perioada similara a anului trecut.

Economistii au avertizat ca rata de crestere a exporturilor s-ar putea modera in lunile urmatoare.

"Programele de stimularea fiscala care au sprijinit exporturile auto in 2009 vor expira in China, in Statele Unite si in economiile din zona euro. Impulsul generat de refacerea inventariilor incepe, de asemnea, sa dispara", a declarat Nikhilesh Bhattacharyya la Moody's Economy.com.

"Aceasta ar putea determina cresteri mai mici ale exporturilor, care ar reflecta cresterile slabe ale economiilor puternice, de pe intreg mapamondul", a mai declarat acesta.

In ianuarie, importurile au crescut pentru prima oara din octombrie 2006, crestere de 8.6 procente.

Japonia a anuntat un surplus comercial de 85.2 miliarde yeni pentur luna trecuta - aproape un miliard de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export, # japonia, # china , #Japonia