Exporturile Japoniei au inregistrat in septembrie cel mai abrupt declin

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 11:22
1401 citiri
Exporturile Japoniei au inregistrat in septembrie cel mai abrupt declin

Exporturile Japoniei au avut cea mai mare scadere de la cutremurul de anul trecut, iar tara risca o contractie economica pe fondul incetinirii economiei mondiale, unui yen puternic si conflictului cu China.

Livrarile au scazut cu 10,3% in septembrie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce a provocat un deficit comercial de sapte miliarde de dolari, a anuntat luni Ministerul de Finante al Japoniei, citat de Bloomberg. In comparatie, importurile au crescut cu 4,1%.

Nivelul importurilor a depasit cu 2,9% prognozele analistilor ca urmare a cresterii achizitiilor de petrol si gaze naturale lichefiate. Acest fenomen se datoreste, cel mai probabil, cresterii taxelor de la importurile de petrol, incepand cu 1 octombrie 2012.

Guvernul Japonei a redus estimarile economice pentru a treia luna consecutiv. Datele arata o scadere incepand cu luna august a comenzilor pentru aparatura si reducerea capacitatii fabricilor producatorilor japonezi.

Ministrul Economiei, Seiji Maehara, preseaza in acest context Banca Japoniei sa actioneze, avertizand ca tara sa "ramane in urma" si este amenintata cu o noua reducere a ratingului la creditare. El doreste ca banca centrala sa isi adapteze politicile pentru a aduce o relaxare monetara si o stimulare a cresterii economice nipone.

"Exista masuri de relaxare fiscala in intreaga lume, dar din punct de vedere monetar, Japonia este in urma", a declarat Maehara. Si, "desi relaxarea (n.r. monetara) nu e un panaceu", fara aceasta, "rating-ul de creditare al Japoniei s-ar putea reduce", a mai adaugat Ministrul de Finante.

Moody's a scazut ratingul japonez cu un nivel anul trecut, pana al Aa3, iar S&P a acordat o perspectiva negativa ratingului AA- al Japoniei.

Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca va veni cu noi masuri pentru a contracara incetinirea economiei. Chiar daca rata de schimb yen-dolar s-a redus fata de anul trecut cand atinsese nivelul maxim de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cursul yen-ului este inca ridicat. Exporturile sunt astfel scumpe in continuare, afectand producatorii japonezi, iar valoarea veniturilor care ajung in tara este diminuata.

Japonia este afectata grav si de problemele economice de pe restul mapamondului, conflictul cu China, lasandu-si si el amprenta.

Livrarile catre China, cea mai mare piata de export pentru Japonia, au scazut cu 14,1% fata de anul anterior, iar reducerea exporturilor catre UE a fost chiar mai drastica, de 21,1%.

Exporturile catre SUA au fost intr-o crestere usoara, de 0,9%, prea mica insa pentru a compensa pierderile din relatiile cu ceilalti parteneri. Livrarile de automobile au scazut cu 14,6% la nivel global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca japoniei, #relaxare monetara Japonia, #scadere exporturi Japonie, #probleme economice Japonia , #Japonia