Exporturile Japoniei, la cel mai mare avans din ultimii 30 de ani

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 11:15
1243 citiri
Exporturile Japoniei, la cel mai mare avans din ultimii 30 de ani

Excedentul comercial al Japoniei a inregistrat in februarie cel mai mare avans din ultimii 30 de ani, in contextul in care revenirea cererii din Asia si SUA a antrenat o crestere robusta a exporturilor pentru a treia luna la rand, a anuntat miercuri ministerul nipon de Finante, citat de AFP si preluat de NewsIn.

Astfel, in februarie, excedentul comercial nipon a urcat de peste opt ori fata de aceeasi luna din 2009, marcand cea mai mare crestere din aprilie 1980, la 651 miliarde yeni (5,3 miliarde euro).

Datele sunt mult peste nivelul anticipat, in conditiile in care economistii se asteptau, in medie, la un excedent de 550 miliarde yeni, potrivit unui sondaj al Dow Jones Newswires.

In februarie, exporturile nipone au crescut cu 45,3%, in termeni anuali, cel mai mare avans din ultimii 28 de ani, determinate, in principal, de dublarea exportului de masini, precum si de cresterea celor de semiconductori.

Pe de alta parte, importurile au sporit cu 29,5%, datorita cresterii semnificative a cererii de petrol si de produse prelucrate.

Exporturile catre China, cel mai important partener comercial al Japoniei, au crescut cu 47,7%, cele catre SUA, cu 50,4%, iar cele catre Uniunea Europeana, cu 19,7%.

Timp de un an, pana in primavara lui 2009, Japonia a inregistrat cea mai severa recesiune din istoria sa, ca urmare a crizei economice mondiale.

Planurile anticriza masiva adoptate atat de Tokyo, cat si de alte tari, precum si cresterea economica solida a Chinei au dus insa la redresarea exporturilor nipone de la finele anului trecut. 

#comercial, #crestere, #excedent, #japonia , #Japonia