G8 vrea injumatatirea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050

Luni, 26 Mai 2008, ora 12:25
1204 citiri
G8 vrea injumatatirea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050

Ministri mediului din cadrul G8, ce reuneste cele mai bogate state din lume, au facut luni un pas foarte important in lupta contra schimbarilor climatice, cerand guvernelor sa stabileasca o strategie pentru a injumatati emisiile de gaze pana in 2050, informeaza Reuters.Grupul celor opt a fost de acord anul trecut in Germania cu injumatatirea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel global pana la jumatatea anului 2050, propunere sustinuta de Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Canada dar respinsa pana acum de Statele Unite ale Americii si Rusia.


China s-a alaturat de asemenea ministrilor si reprezentantilor G8 pentru a discuta despre schimbarile climatice, subiect cheie ce va figura pe agenda discutiilor de la summitul care va avea loc in iulie la Toyako, in nordul Japoniei.


"Vom incerca sa ajungem la un acord privind schimbarile climatice la sumitul de la Toyako, urmarind sa reducerm emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050", a declarat ministrul japonez al mediului, Ichiro Kamoshita.


Delegatii au declarat ca tarile dezvoltate ar trebui sa stabileasca tinte pe termen mediu pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.


Economiile emergente si cele dezvoltate doresc ca G8 sa stabileasca tinte clare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020, pozitie sustinuta de Uniunea Europeana.


Aproximativ 190 de state au fost de acord sa negocieze pana la sfarsitul anului 2009 un succesor al protocolului de la Kyoto, conform caruia 37 de state dezvoltate ar trebui sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera in medie cu 5% sub nivelul din 1990, pana in 2008-2012.


Cu toate astea, exista mari discrepante in cadrul G8 si intre tarile sarace si economiile puternice in lupta contra schimbarilor climatice.


Secretarul de stat pe probleme climatice, Matthias Machnig, a declarat ca ministri au transmis un mesaj clar guvernelor lor, cu privire la directia in care ar trebui purtate negocierile.


"Am facut un pas important astazi", a declarat Machnig.